24 Ιουνίου 2014

Μεγάλη άνοδος τουριστικών αφίξεων και εσόδων

Εντυπωσιακά προδιαγράφονται τα τουριστικά μεγέθη του ελληνικού προορισμού για τη φετινή σεζόν τόσο σε επίπεδο αφίξεων ξένων επισκεπτών όσο και σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων. Παράλληλα, μετά από πέντε χρόνια, φαίνεται να ανακάμπτει και ο εσωτερικός τουρισμός.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η μέση ανά ταξίδι δαπάνη των τουριστών στη χώρα μας θα ξεπεράσει τα 700 ευρώ από περίπου 660 ευρώ πέρυσι (χωρίς να υπολογίζονται οι επισκέπτες της κρουαζιέρας). Επίσης, ο αριθμός των ξένων τουριστών αναμένεται να φθάσει τα 19 εκατ., ενώ μαζί με τους επισκέπτες κρουαζιέρας θα κυμανθούν πέριξ των 21,2 εκατ. Σε ό,τι αφορά τις συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις, ο ΣΕΤΕ εκτιμά με βάση τα τελευταία δεδομένα ότι από 12,2 δισ. ευρώ το 2013 θα διαμορφωθούν φέτος σε περίπου 13,5 δισ. ευρώ.

Για το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου ο αριθμός των αφίξεων από το εξωτερικό παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 21,1% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι ξεπερνώντας το 1,9 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε καθοριστικά η αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης στην Αθήνα, η οποία διατηρεί τη δυναμική που είχε ανακτήσει ως τουριστικός προορισμός από το δεύτερο μισό του 2013. Σε σχέση με τις βασικές για τον ελληνικό προορισμό αγορές, τη μεγαλύτερη αύξηση –κατά 54,2%– παρουσίασαν στο τετράμηνο οι αφίξεις από τη Ρωσία. Ακολούθησαν οι αφίξεις με αύξηση κατά 44,2% από τη Βρετανία, κατά 24% από τις ΗΠΑ και κατά 14,8% από τη Γερμανία. Στον αντίποδα, υστέρηση σε ποσοστό 9% εμφάνισαν οι αφίξεις από τη Γαλλία. Η άνοδος των αφίξεων τουριστών για τον Απρίλιο άγγιξε ποσοστό 30,6% φθάνοντας τις 728.000.

Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων «τρέχει» με υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τη μεταβολή των αφίξεων, γεγονός που δείχνει μια τάση ποιοτικής βελτίωσης των τουριστικών μεγεθών της χώρας. Ετσι, για το τετράμηνο οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 27,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 φθάνοντας τα 900,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η ανοδική πορεία των εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση των αφίξεων, αλλά και στην αύξηση κατά 26 ευρώ ή 6,2% της μέσης ανά ταξίδι δαπάνης.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι που οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ για το σύνολο του έτους, το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου παρουσίασαν υστέρηση σε ποσοστό 8,7%. Την υψηλότερη αύξηση, σε ποσοστό 50,5%, εμφάνισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους Βρετανούς τουρίστες. Ακολουθούν σε ποσοστό αύξησης 37,2% οι εισπράξεις από τους Ρώσους τουρίστες, σε 17,9% από τους Γερμανούς και σε 2,1% από τους Αμερικανούς. Στον αντίποδα, πτώση κατά 6% σημείωσαν οι εισπράξεις από τους Γάλλους επισκέπτες. Για τον Απρίλιο, οι συνολικές τουριστικές εισπράξεις εκτοξεύθηκαν στα 411,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2013, σημειώνοντας πρωτόγνωρη αύξηση, της τάξεως του 35,8%. Παράλληλα με την αύξηση των μεγεθών του τουριστικού τομέα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας στη χώρα μας από εγχώριους και ξένους ομίλους, o προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 5 δισ.

Η εξέλιξη για το σύνολο του έτους του εισερχόμενου ταξιδιωτικού ρεύματος από τη Ρωσία θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τον πήχη των ρεκόρ που αναμένονται σε αφίξεις και έσοδα στη χώρα μας. Μια πιθανή μικρή απώλεια των αφίξεων από τη Ρωσία θα πρέπει να θεωρείται επιτυχία, καθώς κατά κύριο λόγο η πτώση του ρουβλίου έναντι του ευρώ και κατά δευτερεύοντα η αναταραχή με την Ουκρανία αντέστρεψαν τον αυξητικό στην αρχή του έτους ρυθμό των κρατήσεων. Πέρυσι για πρώτη φορά 1,3 εκατ. Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα ξοδεύοντας πάνω από 1,3 δισ. ευρώ και στέλνοντας τη Ρωσία στην τρίτη θέση της κατάταξης μεταξύ των σπουδαιότερων αγορών για τον ελληνικό προορισμό. Πτώση κατά 50% αναμένεται να σημειώσουν και οι αφίξεις από την Ουκρανία, η οποία όμως έχει πολύ μικρότερο μερίδιο στην ελληνική τουριστική αγορά.

Ανακάμπτει ο εσωτερικός τουρισμός μετά 5 χρόνια. Για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια ο εσωτερικός τουρισμός δείχνει να ανακάμπτει, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της εγχώριας αεροπορικής κίνησης, αλλά και της ζήτησης στα τουριστικά καταλύματα της χώρας, όπως διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το τετράμηνο οι αφίξεις με πτήσεις εσωτερικού στα αεροδρόμια της χώρας αυξήθηκαν κατά 9,7%, φθάνοντας το 1,4 εκατ. έναντι 1,3 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2013. 

Ανάκαμψη εμφανίζει φέτος και ο αριθμός των ταξιδιών των Ελλήνων στο εξωτερικό, όπως συμπεραίνεται από την ανάλυση των στοιχείων για τις τελευταίες εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Ελλήνων στο εξωτερικό έφθασαν τα 252 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 30% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2013. Επίσης, τον περασμένο Απρίλιο οι Ελληνες που ταξίδεψαν στο εξωτερικό ξόδεψαν 232,2 εκατ. ευρώ, 53,1% περισσότερα από αυτά που είχαν δαπανήσει στις ταξιδιωτικές αποδράσεις τους στο εξωτερικό τον ίδιο μήνα του 2013.

Πηγές: www.kathimerini.gr 24.06.2014
http://www.bankofgreece.gr (δελτία τύπου 23.06.2014)
Εξελίξεις στο Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο Πληρωμών: Απρίλιος 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου