25 Ιουνίου 2014

Τουρκικό έγγραφο που θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία νεκρή

Το αποκαλύπτει ο «Φιλελεύθερος»
Αναδημοσίευση από το www.philenews.com

«Εκλιπούσα» (defunct) χαρακτηρίζει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία, καθιστώντας σαφές ότι θεωρεί νεκρό το νόμιμο κράτος της Κύπρου και αξιώνοντας «νέο» διζωνικό-δικοινοτικό καθεστώς, με βάση τη λογική των «δύο συνιστώντων κρατιδίων».

Το πλέον εκπληκτικό είναι ότι ο προκλητικότατος ισχυρισμός για τον πολιτικό μακαρισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβάνεται σε έγγραφο που υποβλήθηκε προς την Ε.Ε, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης και διανεμήθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης και της φερόμενης ως «εκλιπούσας».

Στο έγγραφο, το οποίο εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο «
Φιλελεύθερος» (βλέπε φωτοτυπία), η Άγκυρα απορρίπτει κάθετα την «Κοινή Θέση» της Ε.Ε για τερματισμό της πρακτικής άσκησης βέτο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Έως ότου εξευρεθεί μια τελική και δίκαιη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, η ένταξη των Ελληνοκυπρίων σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί θετικά από την Τουρκία. Η υιοθέτηση των απαιτήσεων των Ελληνοκυπρίων για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς θα ενίσχυε τον ψευδή ισχυρισμό τους να εκπροσωπούν την εκλιπούσα ‘Κυπριακή Δημοκρατία’ και θα τους αποσπούσε την προσοχή από τον στόχο της λύσης».

Είναι τουλάχιστον προφανές, ότι η Άγκυρα θεωρεί πλέον την Κυπριακή Δημοκρατία νεκρή, κάτι που δεν διστάζει να προβάλλει ενώπιον όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένης και της ίδιας της «εκλιπούσας», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι απορρίπτει κάθε υπόδειξη της Ε.Ε. για «εξομάλυνση σχέσεων». «Εκφράσεις όπως η “εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία” πάσχουν από θεμελιώδες ελάττωμα», αναφέρεται στο τουρκικό έγγραφο, το οποίο σημειώνει επί του προκειμένου: «Η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση” δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί. Δεν μπορούν να ισχυριστούν αρμοδιότητα, δικαιοδοσία ή κυριαρχία επί των Τ/κ, οι οποίοι έχουν ισότιμο καθεστώς. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι οι Ε/κ δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να εκμεταλλεύονται διεθνείς πλατφόρμες και ειδικότερα την ένταξή τους στην Ε.Ε., η οποία στερείται νομιμότητας, για τους πολιτικούς τους σκοπούς», σημειώνει με ύφος χιλίων πασάδων το έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Στο τουρκικό υπόμνημα προς την Ε.Ε, επιστρατεύεται η «κοινή δήλωση» Αναστασιάδη-Έρογλου, αλλά και οι «συγκλίσεις» που όπως επισημαίνεται, επιτεύχθηκαν στη διάρκεια των ετών 2008-2012, ως το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Διατυπώνεται δε ο ισχυρισμός ότι «η Τουρκία, ως εγγυήτρια και ως μητέρα πατρίδα στην Κύπρο, στηρίζει πλήρως και ενεργώς τις εν εξελίξει συνομιλίες του ΟΗΕ, με στόχο την εγκαθίδρυση μιας νέας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, βασισμένης στην πολιτική ισότητα μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, με μια ομόσπονδη κυβέρνηση και δύο συνιστώντα κρατίδια ισότιμου καθεστώτος, όπως αντανακλάται στη δήλωση των ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου 2014». Η τελευταία αυτή αναφορά αποτελεί ουσιαστικά την απάντηση της Άγκυρας στην έκκληση των κρατών-μελών της Ε.Ε., μέσω της «Κοινής τους Θέσης» για «ενεργό στήριξη» της Τουρκίας στις απευθείας συνομιλίες, «κατά συγκεκριμένο τρόπο». Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. χαρακτηρίζει την αναμενόμενη στήριξη της Τουρκίας ως κρίσιμης σημασίας.

Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης

Πηγή: www.philenews.com όπου δημοσιεύτηκε στις 25.06.2014 με τίτλο: 
Ο «Φ» αποκαλύπτει τουρκικό έγγραφο που θεωρεί την ΚΔ νεκρή
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/206348/o-f-apokalyptei-tourkiko-engrafo-pou-theorei-tin-kd-nekri#sthash.aTHpB1yW.dpuf

1 σχόλιο:

  1. Πρέπει να προσθέσω και το σχόλιο του φίλου "Δήμου", που μας έστειλε το συγκεκριμένο άρθρο από την Κύπρο. Γράφει λοιπόν ο Δήμος:
    "Με τους πολιτικούς ηγέτες που έχουμε και την πολιτική που ακολουθούμε, χωρίς συγκεκριμένους στόχους, τακτική και στρατηγική, είναι λίγα αυτά που μας κάμνουν οι Τούρκοι. Θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα.
    Δυστυχώς θα γίνουν χειρότερα, γιατί φαίνεται, ακόμη, κάποιοι ηγέτες δεν έχουν αντιληφθεί που το πάει η Τουρκία και αυτού δοθέντος δεν είναι σε θέση να αντιτάξουν και την κατάλληλη τακτική και στρατηγική για την αντιμετώπιση της. Ταυτόχρονα κάποιοι άλλοι ηγέτες που έχουν αντιληφθεί που το πάει η Τουρκία, δυστυχώς ούτε αυτοί είναι σε θέση, ακόμη, να βρούν την κατάλληλη συνταγή για χάραξη της κατάλληλης αποτρεπτικής και αποτελεσματικής πολιτικής. Και εύλογα διερωτάται ο απλός πολίτης, δεν μπορούν ή δεν θέλουν; Ή και τα δύο;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή