18 Ιουνίου 2014

Η Greenpeace έχασε 3,8 εκατ. ευρώ σε παιχνίδια κερδοσκοπίας!

Αφηρημένες ...Σκέψεις.

Η Greenpeace International έχασε πέρυσι 3,8 εκατ. ευρώ, από δωρεές υποστηρικτών της, επειδή στέλεχός της θέλησε να κερδοσκοπήσει επενδύοντας στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, αλλά το υψηλό ρίσκο που ανέλαβε δεν του βγήκε.

Η απόλυση του υπαλλήλου και η συγγνώμη της οργάνωσης δεν αρκούν. Η ευθύνη βαρύνει κυρίως τη διοίκησή της, η οποία οφείλει να την αναλάβει.

Συγκεκριμένα, η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Greenpeace, που βασικό σκοπό έχει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ανακοίνωσε ότι υπάλληλός της είχε επενδύσει στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος το 2013, ποντάροντας ότι το ευρώ θα υποχωρήσει έναντι άλλων διεθνών νομισμάτων. Όμως το ευρώ, αντίθετα από τις προσδοκίες του στελέχους της, στα τέλη του 2013 είχε ενισχυθεί, με αποτέλεσμα η οργάνωση να υποστεί ζημιά 3,8 εκατ. ευρώ*.

Έδρασε πέραν από των αρμοδιοτήτων του και τον απέλυσε, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης, ζητώντας παράλληλα συγγνώμη.

Όμως η απόλυση του υπαλλήλου και η απλή συγγνώμη της οργάνωσης δεν αρκούν. Η Greenpeace είναι, εκτός των άλλων, ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση. Σίγουρα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, που αποτρέπουν την ανάληψη υψηλού ρίσκου από τα αρμόδια στελέχη της. Γιατί αυτές δεν ενεργοποιήθηκαν; Εξάλλου η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου που σίγουρα διαθέτει, θα πρέπει να είχε εντοπίσει την τοποθέτηση του σημαντικού ποσού στα χρηματοοικονομικά προϊόντα υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να είχε ενημερώσει άμεσα τη Διοίκηση, η οποία (με τα ως τώρα γνωστά στοιχεία) δεν φαίνεται να προχώρησε σε κάποια διορθωτική ενέργεια. Και αυτό παρ' ότι η οργάνωση φημίζεται για τις άμεσες παρεμβάσεις της στα θέματα για τα οποία αγωνίζεται. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, η ίδια η Διοίκηση κατά περίεργο τρόπο ...αδράνησε. Η ευθύνη λοιπόν, κατά το μέγιστο μέρος, την βαρύνει. Ας την αναλάβει λοιπόν η Διοίκηση, παραιτούμενη και όχι απολύοντας απλώς τον υπάλληλό της. 

Διαφορετικά, το συμβάν είναι πιθανό να έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στους υποστηρικτές της Greenpeace, κλονίζοντας τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί μέχρι τώρα ή ακόμη και υπονομεύοντας αυτή την ίδια τη βιωσιμότητα της οργάνωσης... 

* Με βάση δημοσίευμα στο "tanea.gr" στις 17.06.2014






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου