17 Ιουνίου 2014

BBC: Γιατί κατέρρευσε ο κυβερνητικός στρατός του Ιράκ

«Γιατί κατέρρευσε ο κυβερνητικός στρατός του Ιράκ;» αναρωτιέται σε εκτενές του άρθρο το BBC και ο έγκυρος διπλωματικός συντάκτης και στρατιωτικός αναλυτής του,Τζόναθαν Μάρκους ο οποίος εξηγεί τους λόγους που κατά τη γνώμη του οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας απέτυχαν να αποτελέσουν ένα σοβαρό αντίπαλο δέος στην απειλή των τζιχαντιστών της ISIS.

«Η αποχώρηση της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ από το Ιράκ τον Δεκέμβριο του 2011 ουσιαστικά έδωσε τέλος στην δημιουργία και εκπαίδευση των μονάδων του ιρακινού στρατού. Ωστόσο, οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας είχαν σχεδιαστεί και εξοπλιστεί εξαρχής προκειμένου να αντιμετωπίζουν εσωτερικά ζητήματα ασφαλείας, καθώς όλοι θεωρούσαν πως το καθήκον της άμυνας του Ιράκ στα σύνορα - λόγου χάρη, σε μια περίπτωση σοβαρής απειλής από το Ιράν - θα είχε εναποτεθεί στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων. Οπότε δεν θεωρήθηκε ως αυστηρή προτεραιότητα η ανάπτυξη ενός ικανού αεροπορικού αμυντικού δικτύου», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Και υποστηρίζει πως υποτιμήθηκε ο «αντίπαλος». «Η απειλή των τζιχαντιστών της ISIS αποδείχτηκε πολύ μεγάλη για τον ιρακινό στρατό, ο οποίος είχε έλλειψη σε πράγματα όπως η αεράμυνα», λέει ο Μάρκους, προσθέτοντας πως ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας υπήρξε ο σεχταριανισμός στο νέο κράτος του Ιράκ. Η άνοδος στην εξουσία του Ιράκ του Σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα πολιτικό σκηνικό που κυριαρχούταν από την σιιτική πλειοψηφία, με τους σουνιτικούς πληθυσμούς σύντομα να πέφτουν θύματα της αγριότητας και της βιαιότητας των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίες κυριαρχούνταν από Σιίτες.

«Ακόμη και πριν από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, ο πρωθυπουργός είχε σπεύσει να τοποθετήσει σε καίριες θέσεις-κλειδιά ανθρώπους που ήταν πιστοί στον ίδιο. Μετά τον Δεκέμβριο του 2011, το φαινόμενο αυτό πήρε μεγάλες διαστάσεις και όλες οι επιτελικές θέσεις κατέληξαν σε άτομα με βάση τη σεχταριστική τους ή την οικογενειακή τους καταγωγή. Η διαφθορά απλώθηκε παντού: το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από τον αρχικό στόχο που ήταν η δημιουργία ενός επαγγελματικού στρατού στα πρότυπα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων», σημειώνει ο αρθρογράφος του BBC.

Και καταλήγει: «αυτό που θα μπορούσε να αποτρέψει μια αεροπορική επέμβαση των ΗΠΑ εντός των συνόρων του Ιράκ είναι αφενός μια αλλαγή πλεύσης στην τακτική του Αλ Μαλίκι κι αφετέρου μια κοινή διάθεση για συμβιβασμούς προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα σε Σουνίτες και Σιίτες».

Πηγή: www.tovima.gr 17.06.2014
BBC: Γιατί κατέρρευσε ο κυβερνητικός στρατός του Ιράκ






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου