26 Ιουνίου 2014

Αντίδοτο στην άνοια η μόρφωση και οι νοητικές προκλήσεις

Η πνευματική μόρφωση και οι νοητικές προκλήσεις φαίνεται να διατηρούν τον εγκέφαλο σε καλή κατάσταση και στην τρίτη ηλικία, απομακρύνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Neurology.

Η επιστημονική ομάδα της Κλινικής Μάγιο, με επικεφαλής την Δρ Πρασάντι Βεμούρι εξηγεί ότι ο άνθρωπος παρά την πάροδο της ηλικίας δεν θα πρέπει να σταματά να τροφοδοτεί τον εγκέφαλό του με πνευματικά ερεθίσματα και να έχει κοινωνική ζωή.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα αναλύοντας στοιχεία που αφορούσαν ηλικιωμένα άτομα και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ήταν άνω των 70 και 80 ετών και είχαν περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης, που διέθεταν εργασίες γεμάτες νοητικές προκλήσεις και οι οποίοι γενικότερα δεν είχαν σταματήσει ποτέ να κρατούν απασχολημένο το μυαλό τους με νέα πράγματα, εμφάνιζαν με καθυστέρηση έως εννέα ετών τα πρώτα προβλήματα μνήμης και άνοιας, σε σχέση με όσους ζούσαν χωρίς νοητικές προκλήσεις.

Γενικότερα, όσοι έκαναν «πνευματικά» επαγγέλματα και είχαν το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, εμφάνιζαν με καθυστέρηση τουλάχιστον πέντε ετών σημάδια έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών τους, σε σχέση με όσους έκαναν χειρωνακτικά επαγγέλματα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι, τα άτομα που κάνουν χειρωνακτικά επαγγέλματα και έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, είναι εκείνοι που μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο, έστω και με καθυστέρηση αν αρχίσουν να κρατούν σε εγρήγορση τον νου τους με διάβασμα, σταυρόλεξα, δια βίου μάθηση, χρήση υπολογιστών και κοινωνικές συναναστροφές. Η πρακτική αυτή μπορεί να καθυστερήσει έως και τρία χρόνια την εμφάνιση των συμπτωμάτων άνοιας, εξηγούν οι ειδικοί.

Πάντως στην πιο πλεονεκτική θέση από όλους είναι όσοι τόσο ως νέοι σπούδασαν περισσότερα χρόνια και παράλληλα ξεκίνησαν εξ αρχής να έχουν μια εργασία με νοητικές προκλήσεις, όσο και σε προχωρημένη ηλικία συνεχίζουν να «διεγείρουν» το μυαλό τους με διαρκώς νέα ερεθίσματα.

Πηγές: in.gr και kathimerini.gr 24.06.2014
http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1231329475
http://www.kathimerini.gr/773183/article/epikairothta/episthmh/antidoto-sthn-anoia-h-morfwsh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου