15 Σεπτεμβρίου 2017

Χρηματιστήριο: Μεγάλη πτώση κατά 11% στις τράπεζες το διήμερο

Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο, κατά 11% περίπου, τις δυο τελευταίες ημέρες, ενώ οι αντίστοιχες απώλειες του Γενικού Δείκτη περιορίστηκαν στο 4% το διήμερο. Τι συνέβη λοιπόν; και γιατί;

Πιο συγκεκριμένα οι απώλειες, σε επίπεδο Τραπεζικού δείκτη, ανήλθαν την Πέμπτη (14/9) σε -5,61% και την Παρασκευή (15/9) σε -5,66%. Ειδικότερα ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε σήμερα Παρασκευή στις 860,12 μονάδες, από τις 965,86 μονάδες που είχε καταγράψει στο κλείσιμο της Τετάρτης. Τη μεγαλύτερη πτώση στις τράπεζες σημείωσε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (-8,17% σήμερα και -7,27% χθες) και ακολούθησαν οι μετοχές των υπολοίπων τραπεζών με ελαφρώς μικρότερα ποσοστά.

Πολύ μικρότερες ήταν οι απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, που περιορίστηκαν στο 4,17% το διήμερο. Ειδικότερα ο Γενικός δείκτης έκλεισε σήμερα Παρασκευή στις 776,20 μονάδες, από 809,98 μονάδες που είχε στο κλείσιμο της Τετάρτης.

Ο βασικός λόγος της ασυνήθηστα μεγάλης πτώσης που αφορά τις τράπεζες επικεντρώνεται κυρίως στην απαίτηση του ΔΝΤ: "ν
α γίνει άμεσα έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού (AQR) των τραπεζών", και στις εκτιμήσεις του ότι από αυτόν τον έλεγχο "θα προκύψει αναγκή για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών". 

Αυτό όμως το αποφασίζει ο επόπτης, δηλαδή ο SSM, ανέφερε σήμερα ο Μπενουά Κερέ (μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), ο οποίος ξεκαθάρισε ότι "δεν βλέπουμε ανάγκη για AQR".

Αναλυτικά αποσπάσματα από δυο σημερινά άρθρα πάνω στο θέμα αυτό, στη συνέχεια: 

Χρηματιστήριο: «Καταιγίδα» στις τράπεζες
από tovima.gr

Ήδη από τις 21 Ιουλίου, όταν το ΔΝΤ δημοσιοποίησε την έκθεσή του για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, έθεσε εκ νέου θέμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών συστήνοντας την ολοκλήρωση νέων ελέγχων ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού τους.

Η Citigroup εκτιμά σχετικά ότι ένα νέο AQR (έλεγχος ποιότητας ενεργητικού) θα μπορούσε να εκθέσει τις ελληνικές τράπεζες σε αυξημένη πίεση, καθώς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα capital controls και την έλλειψη εισροών καταθέσεων.

Το ΔΝΤ εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την στάση του όσο παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα και θα επιμείνει στην νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την διενέργεια ελέγχων AQR στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών καθώς η ΕΕ έχει προγραμματίσει stress testγια το 2018, είπε την Παρασκευή ο Benoit Coeure μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, το ΔΝΤ έχει ζητήσει την διενέργεια ελέγχων AQR για τις ελληνικές τράπεζες ενόψει και της τρίτης αξιολόγησης.

Την επιμονή του ΔΝΤ να διενεργηθεί έλεγχος ποιότητας ενεργητικού (AQR) και stress test πριν το καλοκαίρι του 2018, οπότε λήγει το πρόγραμμα του ESM έγινε ξεκάθαρη από την ενημέρωση που παρείχε στους δημοσιογράφους ο Τζέρι Ράις.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου υποστήριξε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον μέτρα, αν και το πρόγραμμα και η κατάσταση εξελίσσονται. Ωστόσο έσπευσε να διαβάσει την αναφορά για το ζήτημα που περιλαμβάνεται στο αίτημα για το πρόγραμμα stand-by arrangement του Ταμείου προς την Ελλάδα. «Για να προστατευτεί η υγεία του τραπεζικού τομέα, είναι κρίσιμο να προχωρήσουν οι εποπτικές αρχές σε έναν έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) και σε μια άσκηση αντοχής stress test πριν από το τέλος του προγράμματος του ESM, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πόροι που έχουν μπει στην άκρη για την αποκατάσταση των τραπεζών σε αυτό το πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθούν έγκαιρα, εφόσον χρειαστεί.

Μια αξιολόγηση της στρατηγικής και των σχεδίων του χρηματοπιστωτικού τομέα θα αποτελέσει κατά συνέπεια το επίκεντρο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος» (σ.σ. η επερχόμενη αξιολόγηση είναι η πρώτη με βάση το νέο πρόγραμμα του Ταμείου).

Κερέ: Ο SSM μοναδικός αρμόδιος να αποφασίσει για AQR
από το euro2day.gr 

Μόνο ένας θεσμός μπορεί να απαντήσει στο θέμα της ανάγκης για έλεγχο ποιότητας ενεργητικού (AQR) και αυτός είναι ο επόπτης, o SSM (Single Supervisory Mechanism), ξεκαθάρισε ο Μπενουά Κερέ, απαντώντας σε ερώτηση για τις πιέσεις που ασκεί στο θέμα το ΔΝΤ.

Δεν βλέπουμε ανάγκη για AQR, ξεκαθάρισε, λέγοντας ότι υπάρχει πλάνο που προβλέπει τη διενέργεια stress test εντός του 2018, ως μέρος του ευρύτερου προγραμματισμού στην Ευρώπη. Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για το stress test και θα δούμε πώς χωρά στο χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος και πώς θα είναι διαθέσιμο έγκαιρα πριν την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων των ελληνικών τραπεζών, προσέθεσε, σίγουρα όταν θα γίνει η άσκηση, ο SSM θα είναι πολύ προσεκτικός στην εξέταση των ιδιαιτεραιοτήτων των ελληνικών τραπεζών (collateral, ρευστότητα, κόκκινα δάνεια κ.τλ.).

«Είναι ανοικτή η συζήτηση με το ΔΝΤ, για να το κάνουμε να δουλέψει με τρόπο που θα καλύπτει τις ανησυχίες του ΔΝΤ. Δεν είναι ερώτημα αν το AQR χρειάζεται ή δεν χρειάζεται, είναι συζήτηση πώς θα προχωρήσουμε ώστε να καλύπτονται οι ανησυχίες. Στο τέλος αποφασίζει ο επόπτης, δηλαδή ο SSM».

afirimeno.com
Με στοιχεία από tovima.gr , euro2day.gr

1 σχόλιο:

  1. Ευκλείδης Τσακαλώτος: Σχετικά με το θέμα που εγείρει το ΔΝΤ για έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (AQR) πριν από τη λήξη του προγράμματος, ο υπουργός τόνισε (όπως και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά το χθεσινό Eurogroup), πως οι ελληνικές τράπεζες είναι μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος και υπάρχουν οι ευρωπαϊκές αρχές, η ΕΚΤ και ο SSM. Και καμία από αυτές τις αρχές δεν ζητεί επανεξέταση της ποιότητας του ενεργητικού. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή