23 Σεπτεμβρίου 2017

Metron Analysis: Προβάδισμα 10 μονάδων για τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, που κινείται σε τροχιά κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, 9,9 μονάδων στην πρόθεση ψήφου, το οποίο διευρύνεται στις 14 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου, καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Analysis για «Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».
Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη, προσδίδοντας νέα δυναμική στον υπό διαμόρφωση ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 26% και ο ΣΥΡΙΖΑ 16,1% και ακολουθούν: Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,2%, η Χρυσή Αυγή με 5,2%, το ΚΚΕ με 5%, η Ένωση Κεντρώων με 2,4%, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ με 2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1,4% και η Λαϊκή Ενότητα με 1,2%. Άλλο απαντά το 3,4%, άκυρο/λευκό το 8,1%, ενώ 11% λέει πως δεν θα ψηφίσει. Η αδιευκρίνιστη ψήφος (αναποφάσιστοι και δεν απαντώ) διαμορφώνεται στο 10%.

Στην εκτίμηση ψήφου το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας διευρύνεται στις 14 μονάδες, καθώς συγκεντρώνει 36,7% έναντι 22,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Η Δημοκρακρατική Συμπαράταξη συγκεντρώνει 8,8% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,3%, το ΚΚΕ 7,1%, η Ένωση Κεντρώων με 3,4%, οι ΑΝΕΛ με 2,9%, το Ποτάμι με 2,8%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1,9% και τη Λαϊκή Ενότητα με 1,7%. το «Άλλο» συγκεντρώνει 4,7%. 


Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 25% και ο Αλέξης Τσίπρας 13%. Κανένας απαντάει το 43%.

Αναφορικά με την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό, το 77% συμμερίζεται την άποψη ότι πρόκειται για μια οικολογική καταστροφή με μακροχρόνιες επιπτώσεις, ενώ το 68% δηλώνει δυσαρεστημένο από την πολιτική διαχείριση του ατυχήματος. Ποσοστό 59% θεωρεί ότι «υπάρχει θέμα ανάληψης πολιτικής ευθύνης υπουργών», ενώ ένα ποσοστό 31% θεωρεί ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. 


Η πολιτική αντεπίθεση που επεδίωξε ο κυβερνητικός συνασπισμός από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με την επίσκεψη Μακρόν και την πρωθυπουργική παρουσία στη ΔΕΘ, είχε οριακά μόνον αποτελέσματα - πρωτίστως έβαλε φρένο στην πολύμηνη καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά διαμόρφωσε συνθήκες για μια ουσιαστική ανάκαμψη της κυβέρνησης. Αντίστοιχο φρενάρισμα, εξάλλου, καταγράφεται και στην απαισιοδοξία της ελληνικής κοινωνίας, η οποία όμως παραμένει υψηλή (άνω του 75%).

Η πανελλαδική δημοσκόπηση, που καλύπτει χρονικά τη μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και τα γεγονότα που ακολούθησαν όπως το ζήτημα με την επένδυση στη Χαλκιδική και την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, διεξήχθη τηλεφωνικά από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.201 ατόμων 18 ετών και άνω.

Πηγές: tanea.gr , naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου