17 Σεπτεμβρίου 2017

Κλείνει τα ανταλλακτήρια bitcoin το Πεκίνο

Οι κινεζικές αρχές διέταξαν την Παρασκευή όλα τα ανταλλακτήρια bitcoin που έχουν έδρα το Πεκίνο να διακόψουν τις συναλλαγές με το κρυπτονόμισμα και να ειδοποιήσουν αμέσως τους πελάτες πως θα διακόψουν τη λειτουργία τους, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Η κυριότερη ανησυχία των επενδυτών, η οποία επιβεβαιώνεται πλέον τουλάχιστον στην περίπτωση της Κίνας, είναι πως οι κρατικές αρχές θα κινηθούν για να ελέγξουν ή και να απαγορεύσουν τις συναλλαγές με το ψηφιακό νόμισμα. Η ισοτιμία του bitcoin υποχωρούσε και την Παρασκευή, για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση, κατά περίπου 9%, στα 3.008 δολάρια, ενώ από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας έχει υποχωρήσει περίπου κατά 32%. Επίσης η αξία του bitcoin έχει υποχωρήσει από το ιστορικό υψηλό (στις 2 Σεπτεμβρίου) των περίπου 5.000 δολαρίων κατά 40%. Όμως, από την αρχή του 2017 η ισοτιμία του έχει ενισχυθεί κατά 213%.

Το κρυπτονόμισμα bitcoin «δεν θα έχει καλό τέλος», είχε δηλώσει την Τρίτη ο Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, αποκαλώντας το «απάτη» και συγκρίνοντάς το με τη «φούσκα» της τουλίπας στην Ολλανδία του 17ου αιώνα. Οι δηλώσεις Ντάιμον επιτάχυναν την πτώση της ισοτιμίας του bitcoin έναντι του δολαρίου, που είχε αρχίσει από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας. 

Ο κ. Λι Λιχούι, ανώτατο στέλεχος της κινεζικής αρχής χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, δήλωσε την Παρασκευή πως μάρκες που λειτουργούν ως υποκατάστατο κρατικά ελεγχόμενου νομίσματος, δεν υπόκεινται σε κάποιου είδους έλεγχο και δεν έχουν την υποστήριξη κρατών. «Μπορεί να γίνουν όργανο για παράνομη μεταφορά κεφαλαίων και επενδυτικών συμφωνιών» είπε.

Ωστόσο, ακόμη και οι σκληρότεροι επικριτές του bitcoin παραδέχονται ότι η τεχνολογία «αλυσίδας των μπλοκ» μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη. Στους υποστηρικτές της τεχνολογίας blockchain περιλαμβάνονται ο Μπιλ Γκέιτς και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον. Χρησιμοποιώντας κρυπτογραφία, ώστε να είναι ασφαλείς οι συναλλαγές, η «αλυσίδα των μπλοκ» αποτελεί στην ουσία αποκεντρωμένη βάση δεδομένων.

Σε αυτήν την αλυσίδα περιλαμβάνονται συναλλαγές που μπορεί να δει οποιοσδήποτε είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο. Πρακτικά αυτό το δίκτυο είναι μια αλυσίδα από υπολογιστές που όλοι πρέπει να εγκρίνουν μια συναλλαγή, ώστε να επαληθεύσουν πως αυτή είναι έγκυρη και να καταγραφεί. Στην περίπτωση του bitcoin, αποθηκεύονται στην αλυσίδα των μπλοκ τα στοιχεία κάθε συναλλαγής με το ψηφιακό νόμισμα και η τεχνολογία blockchain αποτρέπει τη «διπλή δαπάνη» με το ίδιο bitcoin.

Πηγή: kathimerini.gr 

Σχετική ανάρτηση: Γιατί η Κίνα συνθλίβει το Bitcoin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου