21 Σεπτεμβρίου 2017

Buffett: O Dow Jones μπορεί να ξεπεράσει τις 1.000.000 μονάδες σε 100 χρόνια!

Αισιόδοξος ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett το βράδυ της Τρίτης, σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη για τα 100 χρόνια του περιοδικού Forbes. "Όποτε ακούω ανθρώπους να μιλούν απαισιόδοξα για τη χώρα, νομίζω ότι είναι τρελοί" είπε ο πρόεδρος της Berkshire HathawayΔήλωσε δε ότι περιμένει ο δείκτης Dow Jones να "είναι πάνω από 1 εκατομμύριο" σε 100 χρόνια, από το προχθεσινό του κλείσιμο στις 22.370,80 μονάδες. Αυτό δεν είναι παράλογο, είπε, καθώς ο δείκτης ήταν στις 81 μονάδες περίπου πριν από 100 χρόνια.
 
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής παρουσιάζεται στο εξώφυλλο του επετειακού τεύχους με τα 100 μεγαλύτερα εν ζωή επιχειρηματικά μυαλά, κρατώντας στα χέρια του το πρώτο τεύχος του Forbes. 

Ο Warren Buffett σημείωσε ότι ο ίδιος είναι πια 87 ετών, προσθέτοντας ότι "όταν ακούω συζητήσεις για την ηλικία των 100 ενθουσιάζομαι". Επισήμανε δε ότι πρόσφατα ανακάλυψε πως από τους 53.364 ανθρώπους στις ΗΠΑ που είναι τουλάχιστον 100 ετών, η αναλογία γυναικών – ανδρών είναι σχεδόν 5 προς 1. "Θα πρέπει να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε την αλλαγή φύλου", πρόσθεσε, προκαλώντας γέλια στο κοινό.

Επανέλαβε παράλληλα την πεποίθηση του ότι οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις παραμένουν ο καλύτερος δρόμος.

Όπως σημείωσε, από το 1982 όταν το Forbes δημιούργησε την πρώτη λίστα με τους 400 πιο πλούσιους Αμερικανούς – η αξία του Buffett ήταν μόλις $250 εκατ. δολ. τότε – έχουν συμπεριληφθεί περίπου 1.500 διαφορετικοί άνθρωποι. Όλοι είχαν ένα κοινό γνώρισμα: "δεν βλέπεις ανθρώπους που κάνουν ανοιχτές πωλήσεις (short sellers)", δήλωσε, αναφερόμενος σε αυτούς που αναμένουν ότι οι τιμές των μετοχών θα υποχωρήσουν.

"Έχουν περάσει 241 χρόνια από τότε που ο Thomas Jefferson έγραψε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας", δήλωσε. "Το να σορτάρεις την Αμερική ήταν πάντα ένα παιχνίδι που έχανες και μπορώ να κάνω την πρόβλεψη ότι θα συνεχίσει να είναι ένα παιχνίδι που θα χάνεις". 


Σύμφωνα με τον Buffett, υπάρχουν πολλές επενδύσεις που μπορεί να κάνει κανείς, η μεγαλύτερη όμως είναι στον εαυτό του (εννοώντας την εκπαίδευση). 

"Η στρατηγική είναι να βρίσκεις μια καλή επιχείρηση -και μάλιστα μία επιχείρηση που να μπορώ να καταλάβω γιατί είναι καλή - με ένα ανθεκτικό, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που διευθύνεται από ικανούς και τίμιους ανθρώπους και διατίθεται σε μια λογική τιμή. Επειδή δεν σκοπεύουμε να πουλήσουμε την επιχείρηση, δεν χρειαζόμαστε μία επιχείρηση με κέρδη που θα ενισχυθούν τον επόμενο μήνα ή το επόμενο τρίμηνο. Χρειαζόμαστε μία επιχείρηση που θα κερδίσει περισσότερα χρήματα σε 10 και 20 και 30 χρόνια από τώρα. Και μετά, θέλουμε μια διοικητική ομάδα, την οποία θα θαυμάζουμε και θα εμπιστευόμαστε" αναφέρει ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett. 

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου