28 Σεπτεμβρίου 2017

Τόμσεν: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις ελληνικές τράπεζες

Σε μερική αναδίπλωση στο θέμα των ελληνικών τραπεζών προχώρησε το ΔΝΤ, το οποίο μέχρι τώρα επέμενε στην αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών (AQR).

«Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο ανησυχίας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα» διεμήνυσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος παράλληλα χαρακτήρισε «εποικοδομητικό» το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα stress test των ελληνικών τραπεζών. 

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «χρειάζεται να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξόχως υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα σε μεσοπρόθεσμη βάση».

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι το ΔΝΤ επιθυμούσε τη διενέργεια AQR (αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού) μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, ωστόσο καλύπτεται από την αντιπρόταση της ΕΚΤ:
  • αφενός «να διενεργηθούν νωρίτερα τα stress tests στις ελληνικές τράπεζες», 
  • αφετέρου «να πραγματοποιηθούν στοχοθετημένες αναθεωρήσεις περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε κατά πόσον η σημερινή στρατηγική για την εξασφάλιση της χρηστής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειάζεται να διενεργηθεί πλήρης αναθεώρηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR)».
«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια εποικοδομητική πρόταση, η οποία πετυχαίνει τους ίδιους γενικούς στόχους, και τώρα συζητούμε τις ακριβείς λεπτομέρειες με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ», υπογράμμισε το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ.


Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.gr , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου