15 Σεπτεμβρίου 2017

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τους Ιταλούς

Ολοκληρώθηκε χθες η πώληση και μεταβίβαση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική εταιρεία Ferrovie dello Stato Italiane SpA. Το τίμημα ανήλθε μόλις στα 45 εκατ. ευρώ και η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας έγινε παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Ελλάδας Αλ. Τσίπρα και Ιταλίας Π. Τζεντιλόνι.

Συγκεκριμένα, οι τελικές υπογραφές μπήκαν στην Κέρκυρα και στο πλαίσιο των εργασιών του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας, από την πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ferrovie dello Stato Italiane Group (FS Group), Ρενάτο Μαζοντσίνι. 

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να θέσει την ελληνική εταιρεία σε νέα τροχιά, ενώ ταυτόχρονα να δοθεί ώθηση και στην αποκρατικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού).

Αλ. Τσίπρα και Π. Τζεντιλόνι

Το FS Group είναι ο τρίτος μεγαλύτερος σιδηροδρομικός όμιλος στην Ευρώπη μετά τους γερμανικούς (Deutsche Bahn) και γαλλικούς σιδηροδρόμους (SCNF). Το 2016 ο ιταλικός όμιλος είχε έσοδα 8,9 δισ., λειτουργικά κέρδη 2,2 δισ. και καθαρά κέρδη 770 εκατ. ευρώ.


Σύμφωνα με τη στρατηγική της ιταλικής κυβέρνησης, στόχος είναι στο άμεσο μέλλον η εισαγωγή του ομίλου FS 
Group στο χρηματιστήριο, με τη διάθεση του 30% των μετοχών του. Για τον λόγο αυτό, ο ιταλικός όμιλος υλοποιεί ένα επιθετικό σχέδιο επέκτασης, τόσο στην ιταλική όσο και σε διεθνείς αγορές, ύψους 94 δισ. ευρώ, για τη δεκαετία 2017-2026.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν μόνο μία από τις αρκετές κινήσεις επέκτασης που πραγματοποίησε φέτος ο 
ιταλικός όμιλος. Στην επεκτατική αυτή πολιτική στοιχηματίζονται πολλά στη χώρα μας. Η FS Group εκτός από φαβορί για την απόκτηση της ΕΕΣΣΤΥ φαντάζει και ως πιθανός επενδυτής για την αξιοποίηση εταιρειών μετρό είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη.

Δηλώσεις Ρενάτο Μαζοντσίνι


Σημαντικό σταθμό στην πορεία της διεθνούς επέκτασης του ομίλου Ιταλικών Κρατικών Σιδηροδρόμων, χαρακτηρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη συμφωνία μεταξύ της Ferrovie Della Strato και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της FS Italians, Ρενάτο Μαζοντσίνι. Όπως τονίζει, η συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών αποτελεί μια ευκαιρία ανάπτυξης των ελληνικών σιδηροδρόμων, οι οποίοι εφεξής θα μπορούν να βασίζονται στην τεχνογνωσία και την εμπειρία των Ιταλικών Κρατικών Σιδηροδρόμων. «Γινόμαστε πλέον ένας δυνατός παίχτης των μεταφορών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο στη μετακίνηση επιβατών, όσο και εμπορευμάτων» σημειώνει.

«Πρόκειται για μια επένδυση που γίνεται την κατάλληλη στιγμή καθώς τον Ιανουάριο του 2018 η νέα γραμμή (σ.σ. Αθήνας -Θεσσαλονίκης) θα είναι έτοιμη -και θα πρέπει να είμαστε εγκαίρως έτοιμοι». Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μαζοντσίνι όταν θα ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο η επένδυση θα αγγίζει τα 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ.

«Η βασική αγορά στην οποία απευθυνόμαστε είναι η Ευρώπη» διευκρινίζει. Το δίκτυο της Ferrovie Della Strato πλέον κινείται σε 5 χώρες, με τον Όμιλο να έχει παρουσία με θυγατρικές εταιρείες σε Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ολλανδία. «Είναι σαφές ότι είμαστε ήδη μια ευρωπαϊκή εταιρεία και αυτό είναι σημαντικό και για την Ελλάδα καθώς είναι διαφορετικό να κινείσαι στο πλαίσιο της χώρας σου και είναι διαφορετικό να κινείσαι σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο» σημειώνει.

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ 

To σκίτσο επάνω αριστερά είναι της Έφης Ξένου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου