19 Σεπτεμβρίου 2017

Ντομπρόβσκις: Επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης η αύξηση των φόρων

Η αύξηση φόρων αντί της περικοπής δαπανών ήταν μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, παρά τις επιφυλάξεις των θεσμών, αποκαλύπτει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογραμμίζει ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν θα είναι εύκολη, αλλά είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντομπρόβσκις στη συνέντευξή του στην Ελένη Βαρβιτσιώτη μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Οι προετοιμασίες για την τρίτη αξιολόγηση έχουν ήδη ξεκινήσει, υπάρχουν 95 προαπαιτούμενα εκ των οποίων πολλά έχουν ψηφιστεί και χρειάζεται να εφαρμοστούν. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να επιδείξει ότι το πρόγραμμα είναι εντός τροχιάς, καθώς αυτό θα έστελνε ένα πειστικό μήνυμα ότι βρισκόμαστε στην προετοιμασία του τέλους του προγράμματος και της επιστροφής της Ελλάδας στις χρηματαγορές»

Σε ερώτηση σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα και τις διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της εταιρείας εξόρυξης χρυσού Εldorado Gold, σημειώνει:
«Παρακολουθούμε μια σειρά από τομείς που είναι στο πρόγραμμα, με τις ιδιωτικοποιήσεις να είναι μία από αυτές... Οσον αφορά την υπόθεση Eldorado Gold, δεν σχολιάζουμε συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά τονίζουμε στην ελληνική κυβέρνηση ότι για την εξασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης, είναι επίσης σημαντικό να εργαστούμε για ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον που θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα, τοπικές και ξένες».

Στην ερώτηση "Πιστεύετε ότι ήταν λάθος από την τρόικα και την Eπιτροπή να αυξήσει τον φόρο εισοδήματος και τη φορολογία γενικότερα;" ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει ότι: 
«Συζητήσαμε με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη σύνθεση των μέτρων, το ύψος των φορολογικών αυξήσεων, το ύψος των δαπανών και ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να επικεντρωθεί αισθητά στην αύξηση των φόρων». 

Σχετικά με το ενδεχόμενο "να μην καταφέρει η Ελλάδα να πιάσει τον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018" και της πιθανότητας "επιβολής νέων μέτρων" ο κ Ντομπρόβσκις αναφέρει: 
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τι χρειάζεται για την επίτευξη 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς η μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της οικονομίας αξιολογούνται και θα ολοκληρωθούν όταν τα κλιμάκια της επιτροπής επιστρέψουν στην Ελλάδα. Είναι σαφές ότι για να διασφαλιστεί πως το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ».

Πηγή: kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου