28 Σεπτεμβρίου 2017

Χρηματιστήριο: Κέρδη 10,3% στις Τράπεζες σήμερα 28.9.2017

«Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο ανησυχίας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα» δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Είχε προηγηθεί χθες το βράδυ δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος υπογράμμιζε ότι «δεν θα χρειαστεί μεγαλύτερη εποπτεία από αυτή που προβλέπει ο SSM, για τις Ελληνικές Τράπεζες». Οι δηλώσεις των δυο -και κυρίως του Τόμσεν- ήταν αρκετές να κινητοποιήσουν τους αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κυρίως στον "καταπονημένο" Τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα τη σημερινή σημαντική άνοδο.

Έτσι στο ταμπλό, η Πειραιώς κατέγραψε άλμα +18,49%, με την Attica Bank να ακολουθεί με +12,07% και την Alpha Bank με +11,46%. Σημαντικά κέρδη +8,65% κατέγραψε επίσης η Εθνική Τράπεζα, ενώ η Eurobank, αν και είχε βρεθεί στο +10,18% ενδοσυνεδριακά, τελικά έκλεισε με κέρδη 5,80%. Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραφε κέρδη 10,32% (με κλείσιμο στις 748,87 μονάδες), αν και ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί ακόμη και στο +14,49%.

Αξίζει να σταθούμε λίγο περισσότερο στις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο ανησυχίας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα» διεμήνυσε. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «χρειάζεται να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξόχως υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα σε μεσοπρόθεσμη βάση». Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι το ΔΝΤ επιθυμούσε τη διενέργεια AQR (αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού) μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, ωστόσο πλέον καλύπτεται από την αντιπρόταση της ΕΚΤ: Αφενός «να διενεργηθούν νωρίτερα τα stress tests στις ελληνικές τράπεζες», αφετέρου «να πραγματοποιηθούν στοχοθετημένες αναθεωρήσεις περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, χωρίς να χρειάζεται να διενεργηθεί πλήρης αναθεώρηση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού τους». Η πρόταση αυτή «πετυχαίνει τους ίδιους γενικούς στόχους» συμπλήρωσε.

Ύστερα από αυτά, το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας την τεράστια ώθηση από τα διψήφια κέρδη του τραπεζικού κλάδου, κατέγραψε ισχυρή ανοδική αντίδραση. Ο Γενικός Δεικτης έκλεισε με κέρδη 2,46% στις 754,76 μονάδες. Αξίζει όμως εδώ να αναφερθεί ότι από τις 31/8/2017 μέχρι και χθες, είχαν προλάβει να χαθούν 4,7 δισ. ευρώ από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, νούμερο που δύσκολα θα αποκατασταθεί άμεσα, ή έστω σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από τις λοιπές πλην τραπεζών μετοχές, άνω του 2% ήταν η άνοδος που κατέγραψαν μεταξύ άλλων οι Φουρλής, Σαράντης, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του +1% έκλεισαν οι Grivalia, Aegean, Folli Follie και Motor Oil. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο, Μυτιληναίος και ΟΛΠ. Να σημειωθεί όμως ότι οι μη τραπεζικοί τίτλοι υψηλής κεφαλαιοποίησης, είχαν υποστεί σημαντικά μικρότερες πιέσεις στο τελευταίο πτωτικό κύμα.

Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, η έντονη μεταβλητότητα, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις τραπεζικές μετοχές 
στην Ελλάδα, θα εξακολουθήσει να υπάρχει όσο το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει σε εξόχως υψηλά επίπεδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου