23 Μαρτίου 2019

Απόσυρση της Μυρσίνης Λοΐζου μετά τις αποκαλύψεις

Εισέπραττε επί πέντε και πλέον έτη τη σύνταξη της θανούσης μητέρας της η Μυρσίνη Λοΐζου, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα («Φιλελεύθερος», «Πρώτο Θέμα» κλπ), αλλά ήταν μεταξύ των προσώπων εκείνων που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει να εκπροσωπήσουν την χώρα μας στην ευρωβουλή. Μετά τη θύελλα που προκάλεσαν οι εις βάρος της αποκαλύψεις αναγκάστηκε να αποσυρθεί.

Ήταν και ένα πλήγμα στο λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» του κυβερνώντος κόμματος, που σε πρώιμο στάδιο αναζήτησε τρόπους εκτόνωσης της κρίσης, ακόμα και χωρίς απόσυρση της υποψηφιότητάς της.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, η ίδια η κ. Λοΐζου, με μια μακροσκελή επιστολή της, επιβεβαίωνε πως ελάμβανε τη σύνταξη της μητέρας της μετά τον θάνατό της, αποδίδοντας όμως το γεγονός σε «γραφειοκρατικές διαδικασίες» και όχι σε δικό της λάθος. Επιπλέον, η κ. Λοΐζου επιτέθηκε στα ΜΜΕ λέγοντας πως προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις εμπλέκοντας «δύο ξεχωριστές υποθέσεις που με αφορούν».

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για δύο διαφορετικές περιπτώσεις: «Η μία περίπτωση σχετίζεται με την τιμητική σύνταξη που λάμβανε η μητέρα μου, βραβευμένη και πολυγραφότατη συγγραφέας, Μάρω Λοΐζου, από το υπουργείο Πολιτισμού», προσθέτοντας πως «προφανώς αναγνωρίζω ότι λανθασμένα καταβαλλόταν για κάποιο διάστημα η σύνταξη αυτή. Ωστόσο, το λάθος αυτό δεν είναι δικό μου, αφού, μετά τον θάνατο της μητέρας μου, αμέσως τον δήλωσα στις αρμόδιες υπηρεσίες». Η δεύτερη υπόθεση, όπως είπε, «αφορά ένα χρέος προς την εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ύψους περίπου 180.000 ευρώ. Το χρέος αυτό προέκυψε από την οικογενειακή επιχείρηση που διατηρούσα με τον πρώην σύζυγο μου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να το αναλάβει εξ ολοκλήρου, αφού εκείνος ήταν ο αποκλειστικός διαχειριστής των οικονομικών ζητημάτων».

Σύμφωνα με την κ. Λοΐζου, και οι δύο περιπτώσεις «θα ήταν σκανδαλώδεις» εφόσον «είχα προσπαθήσει να αποκρύψω ή να αποφύγω κάποια υποχρέωσή μου. Αντιθέτως, έχω υπάρξει συνεπής σε κάθε διαδικασία και βρίσκομαι πάντα στη διάθεση της ελληνικής πολιτείας». Παράλληλα, η τέως πλέον υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Ν.Δ. για «ανθρωποφαγία» την οποία «οι πολίτες δεν θα επιτρέψουν να περάσει»...

Νωρίτερα η Ν.Δ. είχε καλέσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αποπέμψει την κυρία Λοΐζου υποστηρίζοντας ότι «είναι αδύνατον ο ΣΥΡΙΖΑ να μη γνώριζε ότι έχει καταδικαστεί» και προσθέτοντας πως η υπόθεση της είσπραξης παρανόμως της σύνταξης είναι «ασύλληπτη».

Φυλάκιση δύο ετών με αναστολή. Σύμφωνα με απόφαση του Eφετείου της Αθήνας, η Μυρσίνη Λοΐζου τον Φεβρουάριο του 2017 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών με τριετή αναστολή για το αδίκημα της απάτης. Η ποινική εμπλοκή της Μυρσίνης Λοΐζου ήρθε στην επικαιρότητα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «Πρώτο Θέμα» και «Φιλελεύθερος». Η πράξη που την έφερε αντιμέτωπη με τις δικαστικές αρχές αφορούσε την –κατά την κατηγορία– παράνομη είσπραξη επί 69 μήνες της σύνταξης της μητέρας της, μετά τον θάνατό της. Το ποσό της σύνταξης ανερχόταν σε 52.000 ευρώ, το οποίο μαζί με τις προσαυξήσεις έχει πλέον φτάσει στο ποσόν των 94.000 ευρώ.

Όμως οι δικαστικές περιπέτειες για την πρώην πλέον υποψήφια ευρωβουλευτή συνεχίζονται, καθώς λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, και συγκεκριμένα στις 14 Mαΐου 2019, έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί ενώπιον του Α΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας υπόθεση με κατηγορούμενη τη Μυρσίνη Λοΐζου για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, που αφορά τη μη επιστροφή των παράνομα εισπραχθέντων χρημάτων.

Οι αποκαλύψεις για την κ. Λοΐζου προκάλεσαν νευρικότητα σε μεγάλο κομμάτι του «παλαιού» ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την μήνιν του πρωθυπουργού καθώς δεν ελέγχθηκε όπως θα έπρεπε ο βίος και η πολιτεία της υποψήφιας, η περίπτωση της οποίας θα επανέρχεται πλέον σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να επικαλεστεί το «ηθικό της πλεονέκτημα».

Πηγές: kathimerini.gr, protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου