14 Μαρτίου 2019

Oι «Ενήλικοι στο δωμάτιο» του Κώστα Γαβρά σε γυρίσματα

Η ταινία αφηγείται «την ιστορία μιας χώρας και του λαού της, παγιδευμένων σε ένα δίκτυο εξουσίας: ο φαύλος κύκλος των συναντήσεων του Eurogroup που επέβαλε τη δικτατορία της λιτότητας στην Ελλάδα. Πίσω από τις κλειστές πόρτες παίζεται μια ανθρώπινη τραγωδία. Μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή». Με αυτά τα λόγια την περιγράφει την ταινία του «Ενήλικοι στο δωμάτιο» (Adults in the room) ο Κώστας Γαβράς.

Χειμώνας του 2015, λίγο μετά τις εθνικές εκλογές. Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συσκέπτεται με στενούς συνεργάτες του. «Τώρα είναι η ευκαιρία μας να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση», του λέει ένας εξ αυτών, βασικός εκπρόσωπος της ακραίας αντιευρωπαϊκής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι, σύμφωνα με την «Καθημερινή», μία από τις αρχικές σκηνές της ταινίας «Ενήλικοι στο δωμάτιο» (Adults in the room) του Κώστα Γαβρά, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη. Τον ένθερμο οπαδό της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ρόλο που «καθρεφτίζει» τον Παναγιώτη Λαφαζάνη χωρίς να τον κατονομάζει, υποδύεται ο Θέμης Πάνου. 

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Κώστας Γαβράς με τον διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη (αριστερά).

Στην ταινία της οποίας τα γυρίσματα ξεκίνησαν όπως έκανε γνωστό την Τρίτη με ανακοίνωσή του ο ίδιος ο σκηνοθέτης, τον Αλέξη Τσίπρα θα ερμηνεύσει ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, τον Γιάνη Βαρουφάκη ο Χρήστος Λούλης που κρίθηκε καταλληλότερος για το ρόλο καθώς έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αυστραλία οπότε τα Αγγλικά του είναι πολύ καλά, και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Δημήτρης Τάρλοου.

Πέρα από το πρωταγωνιστικό δίδυμο και τον Θέμη Πάνου, οι υπόλοιποι ρόλοι είναι περιφερειακοί, έχουν όλοι το μερίδιό τους στην εξέλιξη της ιστορίας αλλά σε κανέναν δεν πέφτει ιδιαίτερο βάρος. Πρόκειται για μεγάλη παραγωγή με σημαντικούς ηθοποιούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα γυρίσματα, που εκτός από την Αθήνα θα γίνουν επίσης στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο, θα διαρκέσουν 12 εβδομάδες. 


«παγιδευμένοι σε ένα δίκτυο εξουσίας».

Η ταινία αφηγείται «την ιστορία μιας χώρας και του λαού της, παγιδευμένων σε ένα δίκτυο εξουσίας: ο φαύλος κύκλος των συναντήσεων του Eurogroup που επέβαλε τη δικτατορία της λιτότητας στην Ελλάδα. Πίσω από τις κλειστές πόρτες παίζεται μια ανθρώπινη τραγωδία. Μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή». Με αυτά τα λόγια την περιγράφει ο Κ. Γαβράς.

Πριν από λίγους μήνες, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», εξηγούσε γιατί αποφάσισε να γυρίσει αυτήν την ταινία και τι του κίνησε το ενδιαφέρον για τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Εχω να επιλέξω ανάμεσα στα πιο απίθανα που ακούω και από τις δύο πλευρές. Θέλω να καταλήξω στη δική μου άποψη με βάση τα στοιχεία. Ξέρετε, πρέπει να βγω από το “ελληνικό σύστημα” όπου ο ένας κατηγορεί με τα χειρότερα λόγια τους άλλους...». Η συνέχεια επί της οθόνης.

Συμπαραγωγοί στην ταινία είναι η France Télévisions και η Wild Bunch στη Γαλλία και η Odeon στην Ελλάδα.

Πηγές: kathimerini.gr , cinemagazine.gr 

Σχετικές με το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Adults in the Room» αναρτήσεις:
Βαρουφάκης: «Ενήλικοι (ή μήπως ανήλικοι;) στο δωμάτιο» (24.07.2017)
Βαρουφάκης: Τα 16 δισ. της ΕΚΤ και το Plan X (23.07.2017)
Βαρουφάκης: Τι μου πρότεινε ο Σόιμπλε για δημοψήφισμα - Grexit (01.05.2017)
«Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση», απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη (29.04.2017)


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου