20 Μαρτίου 2019

«Ο άνθρωπος καθίσταται το δεύτερο εξυπνότερο είδος στον πλανήτη»

«Η φιλοσοφία βρισκόταν πάντοτε γύρω μας, αλλά χρειάζεται πλέον να την καταστήσουμε πρακτική», απάντησε ο Αντερς Ιντσετ στο γιατί θεωρεί τη φιλοσοφία απαραίτητη στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο.

Γνωστός και ως Rock and Roll Πλάτωνας, όπως χαρακτηρίστηκε από τον γερμανικό Τύπο, ο Αντερς Ιντσετ είναι εκπρόσωπος της νέας γενιάς φιλοσόφων.

Ο Σουηδός φιλόσοφος με το ροκ στυλ παντρεύει με τον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης του τον επιχειρηματικό κόσμο με την τεχνολογία και φυσικά με τη φιλοσοφία που δίδασκαν οι αρχαίοι.

Εχοντας μόλις αναπτύξει τη φιλοσοφική του θεωρία στο πλαίσιο του συνεδρίου της SAS, ελληνικής εταιρείας ανάλυσης δεδομένων, ο φιλόσοφος του επιχειρείν μου παρέθεσε μερικά σενάρια για το μέλλον της επιχειρηματικής πραγματικότητας, όπως για παράδειγμα ότι ενδεχομένως ο αλγόριθμος τελειοποιείται και γίνεται πολύ πιο έξυπνος και πιο αποδοτικός από το είδος μας, καθιστώντας τον άνθρωπο το δεύτερο εξυπνότερο είδος στον πλανήτη. Στο παράδειγμα αυτό, όπως και σε άλλα σενάρια που θυμίζουν επιστημονική φαντασία, ο Αντερς Ιντσετ θεωρεί πως μπορούμε να τα λύσουμε ανατρέχοντας στη φιλοσοφία: «Συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία του παρελθόντος, που κρύβονται μπροστά στα μάτια μας, σώζοντάς τα από την ιστορία και προβάλλοντάς τα στον 21ο αιώνα».

«Η τεχνολογία είναι η απάντηση σε όλα, όμως ποια είναι η ερώτηση;». Αυτό ήταν ένα από τα ερωτήματα που έθεσε ο Αντερς Ιντσετ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο της SAS. Οσον αφορά την τεχνολογία, ο σύγχρονος φιλόσοφος του επιχειρείν δεν τη χαρακτηρίζει ούτε καλή αλλά ούτε και κακή. Πιστεύει ότι είναι «και τα δύο ταυτόχρονα». Προκειμένου να καθορίσουμε τον ρόλο της τεχνολογίας για την ανθρωπότητα, ο Αντερς Ιντσετ ωθεί εμάς, και κατά κύριο λόγο τους ηγέτες και τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων, να αναρωτηθούμε τι είδους μέλλον θέλουμε να έχουμε. Εφιστά την προσοχή μας στο να αναζητήσουμε τη βοήθεια, που μπορεί να μας προσφέρει η τεχνολογία σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Δεν πρέπει, τονίζει, να περιορίσουμε τον νου μας ρωτώντας «πώς μπορεί να μας βοηθήσει η τεχνολογία», διότι μπορεί να λάβει πολλούς διαφορετικούς ρόλους. Με όπλο την τεχνολογία μπορούμε να λύσουμε προβλήματα που βασανίζουν ανέκαθεν την ανθρωπότητα, όπως τον διαμοιρασμό των πόρων, αρκεί, πιστεύει ο Αντερς Ιντσετ, να τη χρησιμοποιούμε «συνειδητά».

Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία συνεχώς κερδίζει έδαφος και αναλαμβάνει τα ηνία, όπως θα μπορούσε να πει κανείς, ο Αντερς Ιντσετ θεωρεί πως η μοναδική συμβολή του ανθρώπου είναι η συνείδηση και η δημιουργικότητα. Ο ανθρώπινος παράγοντας δεν είναι σε καμία περίπτωση απαραίτητος, μάλιστα, «η γη θα ήταν πολύ καλύτερη χωρίς εμάς, ωστόσο είμαστε το μόνο είδος που φέρει συνείδηση και μπορεί να δημιουργήσει θεωρητικές ιδέες».

Συγκεκριμένα για την τεχνητή νοημοσύνη μίλησε ο Νίκος Πέππας, γενικός διευθυντής της SAS Ελλάδος και Ανατολικής Ευρώπης, σχολιάζοντας ότι αποτελεί «καινοτομία, επειδή είναι τάση της σημερινής εποχής λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων».

Για τον κ. Ιντσετ, «η ευαισθησία είναι η γενέτειρα της δημιουργικότητας» και αυτή την αρχή οφείλουν να φέρουν οι ηγέτες και τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων. Θεωρεί πως η ανάδειξη των συναισθημάτων αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο, που οφείλουν να προσπεράσουν όσοι δραστηριοποιούνται στον επιχειρηματικό κόσμο. Παρότι παραδέχεται πως είναι μία δύσκολη δοκιμασία, θεωρεί πως η ευαισθησία θα μπορούσε να προσφέρει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στην επιχειρηματική πραγματικότητα.

Ηγέτες της αλλαγής. Μέσα από τα μάτια του φιλοσόφου του επιχειρείν, οι ηγέτες σήμερα προβαίνουν συνειδητά σε επανάσταση, ξυπνούν και για τον λόγο αυτό τους χαρακτήρισε ηγέτες της αλλαγής. Η συμβουλή του είναι η εξής: Δεν πρέπει να τους αφορούν η νίκη και η ήττα, αλλά ο στόχος είναι να παραμείνουν στο παιχνίδι όσο το δυνατόν περισσότερο.


Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου