10 Μαρτίου 2019

Ο αρχαιοελληνικός κόσμος σε videogame

Η προσπάθειά τους να δημιουργήσουν, στο βιντεοπαιχνίδι που φέρει τον τίτλο «Odyssey» (αν και εκτυλίσσεται πολύ αργότερα), μία κατά το δυνατόν πιστή εικόνα του αρχαιοελληνικού κόσμου λίγο πριν από το ξέσπασμα του Πελοποννησιακού Πολέμου έχει αναγνωριστεί ακόμα και από ιστορικούς και καθηγητές κλασικών σπουδών. Μια παρουσίαση από την "Καθημερινή":

Σε σχέση με τις πιο «σοβαρές» προσπάθειες αναπαράστασης του χρώματος στα αρχαία γλυπτά που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, όπως, για παράδειγμα, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνας του Μουσείου Ακρόπολης για τα αρχαϊκά αγάλματα, η πιο πρόσφατη προσθήκη στη σειρά «Assassin’s Creed» έχει μία ιδιαιτερότητα: Μας επιτρέπει να περιπλανηθούμε στ’ αλήθεια στους δρόμους της αρχαίας Αθήνας στη σκιά του Βράχου της Ακρόπολης και του γιγαντιαίου μπρούντζινου αγάλματος της Αθηνάς, να επισκεφθούμε τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, να περιπλανηθούμε στους Δελφούς ή ακόμα και να συναντήσουμε... τον Πυθαγόρα, τον Ηρόδοτο και τον μεθυσμένο Αλκιβιάδη.


Οι λάτρεις της Ιστορίας δεν αποκλείεται να ενοχληθούν από την επιπολαιότητα ή την άγνοια, που επέδειξαν οι δημιουργοί του βιντεοπαιχνιδιού επιλέγοντας να αναπαραγάγουν τμήματα της ζωφόρου του Παρθενώνα σε άσχετα κτίρια, προφανώς για λόγους ευκολίας, ή να αντικαταστήσουν τις μετόπες του θησαυρού των Σικυωνίων στους Δελφούς με παραστάσεις από τον Ναό του Δία στην Αρχ.Ολυμπία. 


Ωστόσο, η προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μία κατά το δυνατόν πιστή εικόνα του αρχαιοελληνικού κόσμου λίγο πριν από το ξέσπασμα του Πελοποννησιακού Πολέμου έχει αναγνωριστεί ακόμα και από ιστορικούς και καθηγητές κλασικών σπουδών. Αλλωστε, η ομάδα της Ubisoft επιστράτευσε τη βοήθεια ενός ιστορικού συμβούλου, ο οποίος βοήθησε τους σχεδιαστές να αναπαραστήσουν τα εμβληματικά κτίρια της αρχαιότητας και τον γλυπτό τους διάκοσμο, αντικαθιστώντας το λευκό των συμβατικών απεικονίσεων με έντονα χρώματα.

Αμέσως μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού που φέρει τον τίτλο «Odyssey» (αν και εκτυλίσσεται πολύ αργότερα, η πλοκή είναι εν πολλοίς βασισμένη στο ταξίδι του Οδυσσέα και ακολουθεί μία παράλληλη διαδρομή), δεκάδες μελετητές έσπευσαν να εκφράσουν την άποψη τους στο Twitter χρησιμοποιώντας το hashtag #ACademicOdyssey. 
Οι περισσότεροι εξ αυτών σχολίασαν θετικά την προσπάθεια των δημιουργών να ενσωματώσουν στοιχεία από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, όπως η Ιστορία, η ιστορία της τέχνης, η αρχαιολογία, η αρχιτεκτονική και η μελέτη αρχαίων γλωσσών, αλλά και το γεγονός ότι διατήρησαν άθικτη την τοπογραφία αρχαιολογικών χώρων όπως οι Δελφοί και η Ακρόπολη. 

Προσοχή στη λεπτομέρεια δόθηκε και στην απεικόνιση της καθημερινής ζωής των αρχαίων Ελλήνων, από τους μικροπωλητές έξω από τα ιερά έως τους Σπαρτιάτες πολεμιστές, οι οποίοι μιλούν κάτι που αναμφίβολα θυμίζει αρχαία ελληνικά. 

Πηγή: kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου