5 Μαρτίου 2019

Σόιμπλε: Ζήτησα πολλά από τους Έλληνες, αλλά…

Β. Σόιμπλε: «Ζήτησα πολλά από τους 'Ελληνες, αλλά οι μεταρρυθμίσεις ήταν προς το συμφέρον των Ελλήνων εφόσον ήθελαν να παραμείνουν στην ευρωζώνη».

Συνέντευξη στην Berliner Morgenpost παραχώρησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ως πρόεδρος της Βουλής εκφράζει την ανησυχία του για τις ευρωεκλογές και την ανάγκη η ΕΕ να ξαναβρεί τη λειτουργικότητά της. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο αρθρογράφος τον ρωτά για την ευρωκρίση και κατά πόσο έχει παρέλθει ο κίνδυνος. «Ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης έχει ξεπεραστεί» απαντά, «πείσαμε τους σκεπτικιστές, που νόμισαν ότι το ευρώ δεν θα μπορούσε να γίνει και πάλι λειτουργικό. Αλλά δεν έχουμε επιλύσει τα βασικά προβλήματα της νομισματικής ένωσης, γιατί ένα κοινό νόμισμα χρειάζεται κοινή δημοσιονομική, οικονομική και εργασιακή πολιτική. Οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα ανάμεσα στις χώρες έχουν γίνει μεγαλύτερες και για να λυθεί αυτό δεν αρκούν τα εργαλεία που διαθέτει αυτήν τη στιγμή η ΕΕ. Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν σε κάθε μια από τις χώρες της ΕΕ». 

Και εδώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρει την Ελλάδα, θυμίζοντας ότι «ως υπουργός Οικονομικών ζήτησε πολλά από τους Έλληνες, αλλά οι μεταρρυθμίσεις ήταν προς το συμφέρον των Ελλήνων εφόσον ήθελαν να παραμείνουν στην ευρωζώνη».

Σε άλλη ερώτηση απορρίπτει νέα μελέτη της δεξαμενής σκέψης «Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής» με έδρα το Φράιμπουργκ, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία είναι ο καθαρός νικητής του κοινού νομίσματος και οι Γάλλοι αλλά κυρίως είναι οι Ιταλοί οι ηττημένοι. «Είναι λάθος» αντιτείνει ο Σόιμπλε. «Η πλειονότητα των οικονομολόγων το βλέπουν διαφορετικά. Φυσικά η σχετικά ισχυρή οικονομίας της Γερμανία επωφελήθηκε από την κοινή αγορά και το κοινό νόμισμα. Χώρες όπως η Ιταλία είχαν επίσης όφελος, όπως χαμηλά επιτόκια. Για τη Γαλλία θα πρέπει να δει κανείς την κατάσταση διαφοροποιημένα. Αλλά δεν νομίζω ότι η Γαλλία με τη νομισματική ένωση βρέθηκε σε μεγάλη μειονεκτική θέση» καταλήγει. 

Η έκδοση δεκαετούς ομολόγου αξιολογείται θετικά από τον γερμανικό Τύπο.

Ο γερμανικός Τύπος, τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική μορφή του, χαιρετίζει την εξαγγελία ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Θεωρεί την εξέλιξη ως ένδειξη ότι μπορεί να χρηματοδοτείται πλέον στηριζόμενη σε δικές της δυνάμεις μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων βοήθειας.

«Για πρώτη φορά μετά το 2010 η Ελλάδα τολμά την έκδοση δεκαετούς ομολόγου» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Με την έκδοση του νέου τίτλου η Αθήνα φιλοδοξεί να αντλήσει 2 με 3 δις ευρώ. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα νοιώθει τον ούριο άνεμο από τις διεθνείς χρηματαγορές δεδομένου ότι η απόδοση του 3,63% είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 13 χρόνων» επισημαίνει ο αρθρογράφος της.

«Για δεύτερη φορά μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου η Ελλάδα δοκιμάζει μέσω δεκαετούς ομολόγους αυτήν τη φορά τις αγορές» επισημαίνει η Zeit.

Η διαδικτυακή Finanzmarktwelt γράφει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ευχαριστήσει τον οίκο αξιολόγησης Moody's. «Μόλις την περασμένη Παρασκευή προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεού της και την επόμενη Δευτέρα, εντελώς τυχαία, η χώρα ανακοίνωσε την έκδοσης δεκαετούς ομολόγου. Οποία σύμπτωση!» παρατηρεί με δόση ειρωνείας ο αναλυτής της.

Η Neue Zürchner Zeitung αποκαλεί «ορόσημο» τον στόχο έκδοσης δεκαετούς ομολόγου, αποδίδει και εκείνη τη θετική εξέλιξη στην Moody´s και επισημαίνει ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον πιο θετικά από τους επενδυτές».

Πηγή: Deutsche Welle 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου