1 Οκτωβρίου 2023

ΟΑΚΑ: «Λουκέτο» και ερωτήματα για το στέγαστρο Καλατράβα

Την απόφαση να κλείσει το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, αλλά και το ποδηλατοδρόμιο, έλαβε η κυβέρνηση ύστερα από σύσκεψη, καθώς μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ αποκάλυψε σοβαρό πρόβλημα στη στατικότητα των δύο στεγάστρων, που είναι έργα του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα και κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από το αιφνιδιαστικό «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ, λόγω των προβλημάτων στατικότητας που ανέδειξε η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ. Τα ερωτηματικά είναι πολλά, με βασικότερο το τι έγινε (ή δεν έγινε) τα τελευταία 19 χρόνια, από τους Ολυμπιακούς του 2004 και έπειτα, σχετικά με τις εργασίες συντήρησης. Επιπλέον, παραμένει άγνωστο το πόσο θα κρατήσει το κλείσιμο του σταδίου, με τον υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, να μην θέτει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στον ANT1 είπε ότι το ΟΑΚΑ, μετά από μελέτη που ήρθε πρόσφατα στα χέρια του, «δεν κλείνει επ’ αόριστο, αλλά προσωρινά». «Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η στατική επάρκεια δεν είναι αυτή που θα έπρεπε και αυτό οδηγεί σε ανασφάλεια για την στατικότητα των στεγάστρων και μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση», είπε μεταξύ άλλων ο Γιαννης Βρούτσης.

Όπως συμπλήρωσε, «προ ετών παρατηρήθηκε μια ταλάντωση στις κερκίδες στην διάρκεια ενός αγώνα και τότε υπήρξε μελέτη που έδειξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο στάδιο. Πρόβλημα στατικότητας υπάρχει μόνο στο στέγαστρο». «Μόλις ανέλαβα την θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, υπέγραψα απόφαση ώστε κανέναν αθλητικό κέντρο να μην μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν έχει άδεια στατικότητας και πυρασφάλεια», σημείωσε.

Τέλος για το πότε θα ανοίξει το ΟΑΚΑ ο κ. Βρούτσης είπε: «Μαζί με το ΤΕΕ θα προχωρήσουμε σε επαναξιολόγηση της μελέτης και σύντομα θα έχουμε νεότερα, ώστε στον συντομότερο δυνατό χρόνο να παραδοθεί και πάλι με ασφάλεια το ΟΑΚΑ».

Αιχμές της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για το κλείσιμο του ΟΑΚΑ

Μετά την απόφαση για το προσωρινό κλείσιμο του ΟΑΚΑ, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εξέδωσε ανακοίνωση αφήνοντας αιχμές.

«Θα είναι μάλλον τυχαίο γεγονός το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μια μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μια περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές», σημειώνει η «πράσινη» ΠΑΕ προσθέτοντας πως «το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί από τον Καλατράβα, εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων στο είδος αυτών των κατασκευών και από την Cimolai, την κορυφαία εταιρεία στον κόσμο σε σιδηρές κατασκευές, η οποία έχει κατασκευάσει τα σκέπαστρα των περισσότερων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών γηπέδων».

Επικαλούμενη την αρχική μελέτη, η ΠΑΕ υπογραμμίζει πως σε αυτήν προβλέπονταν πολύ βαριά τζάμια στην οροφή του στεγάστρου και τελικά αντ’ αυτών τοποθετήθηκαν πλεξιγκλάς/lexan, γιατί δεν προλάβαιναν το χρονοδιάγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. «Το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί με προδιαγραφές να αντέχει το βάρος των τζαμιών, το οποίο είναι πολλαπλάσιο των lexan. Το γνωρίζουν αυτό αυτοί που έκαναν τη μελέτη στατικού ελέγχου; Περιμένουμε απαντήσεις/διευκρινίσεις», καταλήγει η ανακοίνωση. 


Κασσελάκης για στέγαστρο Καλατράβα: Η παρακμή τελειώνει

«Η παρακμή τελειώνει. Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια Σύγχρονη Ελλάδα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook, με αιχμές κατά της κυβέρνησης με αφορμή το κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω προβλήματος στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα.

«Στέγαστρο Καλατράβα. Το 2004, σύμβολο μίας χώρας που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2023, σύμβολο μίας χώρας που καταρρέει σε όλα τα επίπεδα. Ενός Κράτους που αφήνει όλα και όλους στη μοίρα τους», σχολιάζει μεταξύ άλλων ο κ. Κασσελάκης και αναφέρει καταληκτικά: «Η παρακμή τελειώνει.Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια Σύγχρονη Ελλάδα».

Σκέρτσος: Ο τοξικός ΣΥΡΙΖΑ αφομοιώνει τον κ. Κασσελάκη

«Μέρα με τη μέρα ο τοξικός ΣΥΡΙΖΑ του κ. Πολάκη καταπίνει και αφομοιώνει τον κ. Κασσελάκη οδηγώντας τον σε αδικαιολόγητα λάθη», σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook ο 'Ακης Σκέρτσος με τίτλο «ΟΑΚΑ 2.0 vs ΣΥΡΙΖΑ -2.0».

«Η δήλωσή του για το ΟΑΚΑ είναι ενδεικτική μιας αντιπολίτευσης σε πλήρη ασυναρτησία. Γιατί; Διότι επιτίθεται στην κυβέρνηση αντί να αναγνωρίζει ως θετικό βήμα μπροστά, το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία -που δεν φημίζεται ομολογουμένως διαχρονικά για την προνοητικότητά της- επενδύει 57 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη συντήρηση, ανθεκτικότητα και ανάπλαση του ΟΑΚΑ», συνεχίζει ο υπουργός Επικράτειας.

Και προσθέτει: «Παρακμή είναι να ασκείς κριτική στην κυβέρνηση που για πρώτη φορά από το 2004 μερίμνησε για λόγους ασφάλειας και πρόληψης για τον έλεγχο στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα ως υποέργο της συνολικής ανάπλασης του Ολυμπιακού πάρκου. Παρακμή είναι να μην αναλογίζεσαι τι έκανε το δικό σου κόμμα όσο κυβερνούσε για τη συντήρηση και ασφάλεια του ΟΑΚΑ...
»

Εισαγγελική έρευνα για το στέγαστρο του ΟΑΚΑ

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου προκάλεσαν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το στέγαστρο του ΟΑΚΑ.

Ο κ. Ελευθεριάνος έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας μετά την απόφαση του ΟΑΚΑ για αναστολή κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητα στο στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο επικαλούμενος μελέτη που φαίνεται να διαπιστώνει ότι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα «δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας».

Η εντολή του κ. Ελευθεριάνου είναι στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας να ερευνηθεί σε βάθος πενταετίας, μεταξύ άλλων:
-ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν αυτές τηρήθηκαν,
-αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους,
-γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου