9 Οκτωβρίου 2023

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Επιβεβαίωση της ηγεμονίας της ΝΔ

7 περιφερειάρχες και 246 δήμαρχοι εκλέχθηκαν από τον πρώτο γύρο

Η πολιτική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώθηκε χθες για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες, καθώς το κυβερνών κόμμα μετά τη διπλή εκλογική αναμέτρηση των εθνικών εκλογών κατάφερε να κυριαρχήσει και στον αυτοδιοικητικό χάρτη. 

Από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών εκλέγονται περιφερειάρχες στις Περιφέρειες: Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας. Στις 6 από αυτές οι νικητές της κάλπης υποστηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ στην Κρήτη ο υποψήφιος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κατέρχεται με ανεξάρτητο συνδυασμό, ο οποίος ωστόσο υποστηρίζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, στις Περιφέρειες αυτές με εξαίρεση την Αττική, οι ήδη εκλεγμένοι περιφερειάρχες για την προηγούμενη τετραετία ανανεώνουν τη θητεία τους.

Σε πέντε περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου) η μάχη του δεύτερου γύρου θα δοθεί ανάμεσα στους επίσημους υποψηφίους του κόμματος και σε «αντάρτες», ενώ μόλις σε μία από τις 13 περιφέρειες, στη Θεσσαλία, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο απέναντι σε υποψήφιο που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. 


Πιο αναλυτικά, τα ξημερώματα της Δευτέρας και ενώ η ενσωμάτωση έχει αγγίξει το 98,75%, η συμμετοχή καταγράφεται στο 52,40% του εκλογικού σώματος και τα άκυρα/λευκά αθροίζονται στο 6,47%, 
η εικόνα των αποτελεσμάτων διαμορφώνεται ως εξής:

Στην Αττική, ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και πρώην υπουργός Νίκος Χαρδαλιάς εκλέγεται από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 46,73%. Έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Ιωακειμίδης με ποσοστό 15,53%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Ιωάννης Πρωτούλης με ποσοστό 13,88% ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Γιάννης Σγουρός, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 13,30%.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας πετυχαίνει μία καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας 60,27%, ενώ ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 10,61%.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Νεκτάριος Φαρμάκης διατηρεί τη θέση του από τον πρώτο γύρο, πετυχαίνοντας ποσοστό 58,97%. Στη δεύτερη θέση ο Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 13,17%.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και νυν περιφερειάρχης, επίσης εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, πετυχαίνοντας 54,75%. Δεύτερος στην κούρσα των εκλογών είναι ο Ιωάννης Στέφος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 12,56%.

Στην Περιφέρεια Κρήτης, πετυχαίνει την εκλογή του από τον α' γύρο, ο υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης, κατερχόμενος σε συνδυασμό με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνοντας το 78,22%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σπυρίδων Δανέλλης, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 11,09%.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος προερχόμενος από τη ΝΔ, συγκεντρώνει το 66,24% και εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Στη δεύτερη θέση, ο Νικηφόρος Παπανικόλας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει το 15,26%.

Τέλος, όσον αφορά τις περιφέρειες στις οποίες δεν θα υπάρξει β' γύρος την επόμενη Κυριακή, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός, νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, πετυχαίνει την εκλογή του με ποσοστό 48,32%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος που έλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, με ποσοστό 24,90%.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ το αποτέλεσμα διαβάζεται διαφορετικά

Στην Κουμουνδούρου, οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν, αν υπήρχαν, για ανανεωμένη δυναμική μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας, δεν επιβεβαιώθηκαν. Το κόμμα περιορίστηκε σε χαμηλές επιδόσεις, οι οποίες, όπως φαίνεται, θα δρομολογήσουν εξελίξεις. Ηδη, με το πρώτο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης επανέφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για μια «μεγάλη προοδευτική παράταξη» σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚΕπιπλέον, μίλησε για ανανέωση στον ΣΥΡΙΖΑ με νέα πρόσωπα και νέα στελέχη.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η διατήρηση του κόμματος στο κεντρικό πολιτικό πεδίο, καθώς από τις χθεσινές κάλπες οι υποψήφιοι που στήριξε βρέθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις στη δεύτερη θέση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Δήμο Αθηναίων, και θα δώσουν τη μάχη του δεύτερου γύρου, είναι ένα κατ’ αρχήν θετικό κεκτημένο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέκρουσε το άνοιγμα Κασσελάκη, λέγοντας ότι στόχος είναι η Ν.Δ. «να έχει αξιόπιστο, αξιόμαχο αντίπαλο και αυτό δεν επιτυγχάνεται με σόου, αλλά με αγώνα καθημερινό, με θέσεις μέσα στη Βουλή και έξω».

Στο β΄ γύρο η εκλογή δημάρχου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Σε 246 δήμους της χώρας εκλέχθηκε δήμαρχος από τον α' γύρο, ενώ σε άλλους 86 ο τοπικός άρχοντας θα προκύψει την ερχόμενη Κυριακή.

Στον Δήμο Αθηναίων, με ποσοστό συμμετοχής μόλις στο 32,32%, ο Κώστας Μπακογιάννης πρώτευσε με 41,35% και θα διεκδικήσει την επανεκλογή του την άλλη Κυριακή έχοντας ως αντίπαλο τον Χάρη Δούκα που συγκέντρωσε ποσοστό 14,20%. Ακολουθούν ο Κώστας Ζαχαριάδης με 13,36%, ο Νίκος Σοφιανός με 12,88%, ο Ηλίας Κασιδιάρης με 8,33%, ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης με 6,09% και η Ελένη Παπαδοπούλου με 3,80%.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας αναδείχθηκε πρώτος με ποσοστό 27,34% και θα αναμετρηθεί στον β' γύρο με τον Στυλιανό Αγγελούδη που έλαβε 25,74%. 

Στον Δήμο Πατρέων ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Πελετίδης πρώτευσε με 39,95% και θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στον θώκο του τρίτου μεγαλύτερου δήμου της χώρας στον β' γύρο απέναντι από τον Κωνσταντίνο Σβόλη που έλαβε 25,57%.

Στο Ηράκλειο Κρήτης εκλέχθηκε νέος δήμαρχος από τον πρώτο γύρο ο Αλέξης Καλοκαιρινός με ποσοστό 47,15%.

Στον Δήμο Πειραιά ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης επανεκλέχθηκε για τρίτη φορά με ποσοστό 69,89%.

Αλλαγή σελίδας έχουμε στον δοκιμαζόμενο από τις καταστροφικές πλημμύρες Δήμο Λαρισαίων, όπου εκλέχθηκε νέος δήμαρχος ο Αθανάσιος Μαμάκος με ποσοστό 51,14%, ενώ ο απερχόμενος Απόστολος Καλογιάννης έλαβε 37,13%.

Πέντε υποψήφιοι δήμαρχοι δεν κατάφεραν για λίγες ψήφους να πιάσουν το όριο του 43% και έτσι θα χρειαστεί να αναμετρηθούν στον β' γύρο με τον δεύτερο σε εκλογική δύναμη συνυποψήφιό τους. Πρόκειται για τους υποψηφίους δημάρχους Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο, ο οποίος έλαβε 42,92%, Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη με 42,88%, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Κωνσταντίνο Μαραγκάκη με 42,85%, Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο με 42,84% και Τυρνάβου Αθανάσιο Αμάρι Σάμερ που έλαβε ποσοστό 42,68%.

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου