5 Οκτωβρίου 2023

Στον Νορβηγό Γιον Φόσε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023

«Είμαι συγκλονισμένος και ευγνώμων. Θεωρώ πως είναι μια ανταμοιβή για τη λογοτεχνία που στοχεύει πάνω από όλα να είναι λογοτεχνία, χωρίς άλλη σκέψη» ανέφερε στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση του βραβείου ο Φόσε.

Ο Νορβηγός μυθιστοριογράφος και δραματουργός Γιον Φόσε κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023 για τα "καινοτόμα έργα και την πρόζα του που δίνουν φωνή στο ανείπωτο", όπως ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή απονομής του βραβείου.

The Nobel Prize @NobelPrize
BREAKING NEWS The 2023 #NobelPrize in Literature is awarded to the Norwegian author Jon Fosse “for his innovative plays and prose which give voice to the unsayable.”

Η μυθιστορηματική γλώσσα του φετινού βραβευθέντος συνοψίζεται σε ένα ύφος που έγινε γνωστό ως «μινιμαλισμός Φόσε». «Ο Φόσε παρουσιάζει καταστάσεις της καθημερινότητας που είναι άμεσα αναγνωρίσιμες και στις δικές μας ζωές. Ο ριζικός περιορισμός της γλώσσας και η δραματική δράση του εκφράζουν με τον πιο απλό τρόπο τα πιο δυνατά ανθρώπινα συναισθήματα άγχους και αδυναμίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση της βράβευσής του.

Όπως τονίζεται από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών, παρότι ο Φόσε συμμερίζεται τον πεσιμισμό Νορβηγών συναδέλφων του, το συγγραφικό του όραμα δεν καταλήγει στο μηδενισμό ή την περιφρόνηση. Η πρόζα του διαθέτει ζεστασιά και χιούμορ, ενώ αποδίδει στους ανθρώπινους χαρακτήρες του με μια ευάλωτη αφέλεια.

Ο Φόσε γράφει αδιαλείπτως εδώ και τέσσερις δεκαετίες θέατρο, μυθιστορήματα, ποίηση, δοκίμια, παιδικά βιβλία και δημοσιογραφικά κείμενα. Εχει κάνει διασκευές έργων και μεταφράσεις στα νορβηγικά. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες. Το πρώτο του θεατρικό ανέβηκε στη Νορβηγία το 1994, και στο εξωτερικό το 1997. Το όνομά του ήταν υποψήφιο στις λίστες Νόμπελ εδώ και χρόνια.

Πηγές: 
kathimerini.gr , twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου