14 Οκτωβρίου 2023

Ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς σε Σκίτσα

Η σύγκρουση Ισραήλ με Χαμάς σε δέκα σκίτσα Ελλήνων και ξένων σκιτσογράφων.

Επάνω αριστερά: Όταν η Χάμας, σκάβοντας τον τάφο του Ισραήλ, τελικά θάβει την Γάζα! Σκίτσο του Matt Davies από ανάρτησή του στο facebook (Matt Davies)

Ακριβώς μία εβδομάδα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς μπαίνει πια σε μια νέα φάση, με τους Ισραηλινούς να προετοιμάζονται για χερσαίες επιχειρήσεις και τους Παλαιστινίους να καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα. Το τελεσίγραφο των 24 ωρών που είχαν δώσει οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σε περίπου 1,1 εκατ. κατοίκους (περίπου τον μισό πληθυσμό) της Λωρίδας της Γάζας για να μετακινηθούν νότια εξέπνευσε, χωρίς όμως, προς το παρόν, να έχει ξεκινήσει κάποια μεγάλη χερσαία επιχείρηση εκ μέρους των Ισραηλινών. Το «κύμα» εκκένωσης συνεχίζεται και η ανησυχία κορυφώνεται.

Ρουκέτες από κάθε πλευρά. Ο ασκός του Αιόλου στη Μέση Ανατολή εν μέσω πυρών: Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή: 

Όταν το ποτίζεις με βλήματα και ρουκέτες... τι περιμένεις να βλαστήσει; Σκίτσο του Βαγγέλη Παπαβασιλείου στην "Εφ.Συν" (12.10.2023):

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός (μέχρι και την 13.10.2023):
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι τουλάχιστον 258 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μετά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς. Σύμφωνα με το Guardian, o πιο πρόσφατος επίσημος απολογισμός των νεκρών από το Ισραήλ ανέρχεται σε 1.300.
Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, σε 1.900 ανερχόταν ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί στη Γάζα ενώ 7.696 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Παράλληλα, το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες στη Δυτική Οχθη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην περιοχή αυτή σε 49.

Ο θανατηφόρος κύκλος της βίας στη Μέση Ανατολή (the deadly cycle of violence in the Middle East). Σκίτσο του Ben Jennings στο "The Guardian", από ανάρτησή του στο twitter (Ben Jennings @BJennings90):  

Όταν η Χαμάς στοχεύει το Ισραήλ, αλλά καίει την Παλαιστίνη! Σκίτσο του Morten Morland στο "The Times", από ανάρτησή του (Morten Morland @mortenmorland) στο twitter:

Τα μηνύματα από την ισραηλινή πλευρά είναι σαφή, με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να δεσμεύεται ότι η Χαμάς «θα εξαφανιστεί από τον χάρτη». 


Πόσους ακόμα είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις; (How many more are you willing to sacrifice?) ρωτούν η τόσο η Χαμας όσο και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Από το Political Cartoon:

Η σημαίες του Ισραήλ των ΗΠΑ και της ΕΕ, όλες σε μια! Σκίτσο του Βαγγέλη Χερουβείμ στην Αυγή:


Kατάσταση ανασφάλειας (state of insecurity) από το εβραϊκό άστρο... Σκίτσο του 
Peter Brookes για το "TheTimes". Από ανάρτησή του στο twitter(Peter Brookes @BrookesTimes):

Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δίνει στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, το καύσιμο για να "ανάψει φωτιές", για να έρθει στη συνέχεια ο ίδιος ο Μπαιντεν να τις σβήσει! Σκίτσο του Dave Brown στο "Independent". Απο ανάρτησή του στο twitter
(Dave Brown @DaveBrownToons)

Η Ζωή πλησιάζει να σημάνει ωρα μηδέν για τη Γάζα. Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή:

Επιλογή σκίτσων (από τα τόσα πολλά που κυκλοφορούν) από Takis Ant γισ το afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου