11 Οκτωβρίου 2023

Στον όμιλο Φουρλή το εμπορικό πάρκο Smart Park

Σε πλήρη συμφωνία για την αγοραπωλησία του Smart Park στη Γυαλού των Σπάτων έφτασαν η Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή με τη REDS του ομίλου Ελλάκτωρ. Στο πλαίσιο αυτής, το ακίνητο αποτιμήθηκε σε 110 εκατ. ευρώ (ελεύθερο βαρών), κάτι που σημαίνει ότι με την εξαγορά του η μεικτή αξία του χαρτοφυλακίου της Trade Estates θα ανέλθει σε περίπου 450 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια συμφωνία που «κυοφορείτο» ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού και εξυπηρετεί τη στρατηγική στόχευση και των δύο πλευρών. Κατ’ αρχάς, η Trade Estates ενισχύει σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της σε μια περίοδο κατά την οποία έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξή της, με έμφαση στους τομείς των εμπορικών πάρκων και των κτιρίων logistics. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιεί νέες αναπτύξεις ύψους 180 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνουν ένα νέο εμπορικό πάρκο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, επένδυση της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και ένα συγκρότημα logistics 56.000 τ.μ. και ύψους επένδυσης 45 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όμως, με την απόκτηση του Smart Park, η Trade Estates «προικίζεται» και με ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο ενόψει της εισαγωγής των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ώστε να μεγιστοποιήσει το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού για τις μετοχές της. Σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις χρηματιστηριακών εταιρειών, υπολογίζεται ότι η Trade Estates θα αναζητήσει έσοδα ύψους 70 εκατ. ευρώ από την αύξηση κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει, στο πλαίσιο της εισαγωγής των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.


Με τη σειρά της η REDS μεταβιβάζει ένα ακίνητο που ναι μεν αποτελούσε τη μοναδική πηγή εσόδων της, ωστόσο αφενός εξασφαλίζει ρευστότητα για τη χρηματοδότηση των νέων επενδύσεών της στην αγορά ακινήτων, αφετέρου μηδενίζει τον δανεισμό της, κάτι που θα επιτρέψει τη σημαντική μόχλευση κεφαλαίων.

Η REDS έχει εκπονήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπερνάει τα 400 εκατ. ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη του Cambas Project στην Κάντζα (πρώην Κτήματα Καμπά), όπου δρομολογείται ένα συγκρότημα μεικτών χρήσεων συνολικής επιφάνειας άνω των 90.000 τ.μ. Παράλληλα, σταδιακά ωριμάζει αδειοδοτικά και το έργο της αξιοποίησης του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου, επιφάνειας 345 στρεμμάτων, όπως επίσης και η ανάπλαση της μαρίνας Αλίμου.

Το Smart Park είναι το μεγαλύτερο εμπορικό πάρκο της Αττικής, καθώς καλύπτει συνολική επιφάνεια 91.000 τ.μ., με την εκμισθώσιμη επιφάνεια στα 50.600 τ.μ., ενώ διαθέτει και 1.500 θέσεις στάθμευσης.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου