8 Οκτωβρίου 2023

Eπίθεση από τη Γάζα και κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ.

Σε εκατοντάδες ανέρχονται οι νεκροί και στις δύο πλευρές από το Σάββατο, αφότου η παλαιστινιακή Χαμάς εκτόξευσε από την Γάζα χιλιάδες ρουκέτες και εισέβαλε σε ισραηλινό έδαφος. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν ήδη ξεκινήσει τα αντίποινα, ενώ μελετάται και χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας, σε έναν πόλεμο που η ισραηλινή κυβέρνηση λέει πως θα διαρκέσει για καιρό.

Ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών από την επίθεση που εξαπέλυσε χθες στο Ισραήλ η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ανήλθε σε 500-600, όπως μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση.Ταυτόχρονα σύμφωνα με όσα δημοσιοποιεί η ισραηλινή κυβέρνηση περίπου 100 είναι οι απαχθέντες Ισραηλινοί απο τις επιθέσεις. Στη Γάζα Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι από τα ισραηλινά αντίποινα με αεροπορικές επιδρομές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 άνθρωποι και 2.200 τραυματίστηκαν. Ο αριθμός των Παλαιστίνιων νεκρών ανέρχεται σε 313, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

Eπίθεση από τη Γάζα και κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ. Και τώρα;
The New York Times / Του Στίβεν Ερλάνγκερ (από 
kathimerini.gr)

Λίγες ημέρες μετά την 50η επέτειο του πολέμου του Γιόμ Κιπούρ, το Ισραήλ δέχθηκε πάλι αιφνιδιαστική επίθεση. Σε αντίθεση με τη σειρά συγκρούσεων των τελευταίων τριών ετών, η παρούσα διένεξη έχει χαρακτηριστικά πολέμου, με μπαράζ ρουκετών και εισβολή σε ισραηλινό έδαφος, με νεκρούς και αιχμάλωτους Ισραηλινούς...

Ελάχιστες είναι οι επιλογές του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος κήρυξε πόλεμο και πιέζεται να διατάξει στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας. Δεδομένων των ισραηλινών απωλειών και της ύπαρξης ομήρων, μία ισραηλινή εισβολή στη Γάζα δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Ακόμη και μία προσωρινή ανακατάληψη είναι πιθανή, παρότι αλλεπάλληλες ισραηλινές κυβερνήσεις προσπάθησαν επίμονα να το αποφύγουν.

Ενας ευρύτερος πόλεμος μπορεί, όμως, να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες παλαιστινιακές απώλειες διαταράσσοντας τις διπλωματικές προσπάθειες των Μπάιντεν και Νετανιάχου για αναγνώριση του Ισραήλ από τη Σαουδική Αραβία.

Το Τζαμί Al-Amin Muhammad, στην πόλη Khan Younis της Γάζας, ύστερα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή (Yousef Masoud/Associated Press)

Το ερώτημα, όμως, είναι τί θα ακολουθήσει, λέει ο Μαρκ Χέλερ, μέλος του Ισραηλινού Ινστιτούτου Ερευνών Ασφαλείας. Οι μέχρι στιγμής επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα Κατεχόμενα δεν προσέφεραν λύσεις. «Υπάρχει μεγάλη πίεση για επιχείρηση μεγάλης κλίμακας, με στόχο “να τελειώσουμε τη Χαμάς”, αλλά δεν νομίζω ότι θα λύσει τίποτα μακροπρόθεσμα», λέει ο Χέλερ.

Παρότι η Χαμάς δεν παρουσίασε με σαφήνεια τους λόγους της εισβολής της, ενδέχεται το κίνητρό της να ήταν η ανάπτυξη σχέσεων του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο και κυρίως τη Σαουδική Αραβία. Η διπλωματική αυτή προσέγγιση τίθεται πλέον εν αμφιβόλω και θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την ένταση της παρούσας σύρραξης...

Μπλίνκεν: Κίνητρο της Χαμάς πιθανόν η διατάραξη των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας

Hδιατάραξη της πιθανής εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας ενδέχεται να ήταν εν μέρει το κίνητρο της Χαμάς για τις επιθέσεις της στο νότιο Ισραήλ, εκτίμησε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. «Δεν θα αποτελούσε έκπληξη το γεγονός το κίνητρο της Χαμάς να ήταν η διακοπή των προσπαθειών προσέγγισης Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, καθώς και άλλων χωρών που ίσως ενδιαφέρονταν για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ» ανέφερε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ως «τρομοκρατική επίθεση από μία τρομοκρατική οργάνωηση». Τόνισε πως προσώρας δεν υπάρχουν ενδείξεις για εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις αυτές, παρά τις μακροχρόνιες σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Χαμάς.

Πηγές: 
kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου