23 Μαρτίου 2026

Με δύο διαφορετικά πρόσωπα το Χρηματιστήριο στις 23/3/2026 λόγω Τραμπ

Με δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα το Χρηματιστήριο Αθηνών (XA) σήμερα. Ένα με απόλυτη κυριαρχία των πωλητών αρχικά και το άλλο με τον έλεγχο του ρυθμού να περνάει από την μια στιγμή στην άλλη πλήρως στους αγοραστές, αμέσως μετά τις δηλώσεις Τραμπ για «πάγωμα» όλων των επιθέσεων σε ενεργειακούς στόχους του Ιράν.

Σε μία συνεδρίασης εκρηκτικής μεταβλητότητας, η Λεωφόρος Αθηνών βρέθηκε αρχικά να χάνει τις 2.000 μονάδες αλλά κατέληξε τελικά να ανακτήσει τις 2.100, έπειτα από την ραγδαία αλλαγή κλίματος διεθνώς που έφερε η "αναστροφή" Τραμπ στο ζήτημα του Ιράν.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης του XA έφτασε να υποχωρεί έως τις 1.998,09 μονάδες (-3,23%) αλλά ολοκλήρωσε με ισχυρά κέρδη 1,78% στις 2.101,57 μον. σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας του (2.112,8 μον.). Συνολικά ο δείκτης κατέγραψε διακύμανση 105,75 μονάδων (4,1%).

Παρομοίως, ο τραπεζικός δείκτης από το -3,76% (2.143,3 μον.) κατέληξε με +3,42% στις 2.303,38 μον. (υψηλό ημέρας στις 2.331,7 μον.). Ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης διέγραψε απώλειες 3,3% (5.057,4 μον.) για να κλείσει στις 5.330,36 μον. με +1,92%. Ο τζίρος ήταν αυξημένος στα 338,12 εκατ. ευρώ.

Όπως αποτυπώνεται καθαρά και από τις διακυμάνσεις, η συνεδρίαση ήταν… Δρ. Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ, με δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα. Ένα με απόλυτη κυριαρχία των πωλητών και ένα με τον έλεγχο του ρυθμού να περνάει πλήρως στους αγοραστές.

Βασικό χαρακτηριστικό ήταν πάντως ότι αυτή η αλλαγή εικόνας προέκυψε σχεδόν ακαριαία (όπως και παγκοσμίως) με τον ΓΔ να "αναδύεται" κατά περισσότερο από 100 μονάδες μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

ο Γενικός Δείκτης του XA στις 23/3/2026

Σημείο καμπής ήταν η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social στην οποία έκανε λόγο για «πολύ καλές και παραγωγικές» συνομιλίες με το Ιράν και ενημέρωσε ότι έδωσε εντολή να αναβληθούν «όλες οι στρατιωτικές επιθέσεις κατά ιρανικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και ενεργειακών υποδομών για περίοδο πέντε ημερών».

Στο σημείο αυτό ήρθαν τα πάνω κάτω στις αγορές διεθνώς, με τις τιμές του πετρελαίου να πραγματοποιούν βουτιά έως και 16% (το Brent χαμηλότερα και από τα 100 δολάρια το βαρέλι) και τους επενδυτές να στρέφονται μανιωδώς στις μετοχές. Στην Λεωφόρο Αθηνών η ανάκαμψη ήρθε με "αιχμή" τον κραταιό τραπεζικό κλάδο που πραγματοποίησε ράλι "ανακούφισης".

Από εκεί και πέρα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή απέχει σαφώς από το έχει εξομαλυνθεί. Πόσο μάλλον όταν από την πλευρά της Τεχεράνης όχι μόνο δεν επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί Τραμπ περί "παραγωγικών συνομιλιών" αλλά αμφισβητείται και το ότι υπήρξαν συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα “Truth Social”, αργά το Σάββατο, είχε δηλώσει ότι «θα πλήξει και θα αφανίσει τους Σταθμούς Ηλεκτροπαραγωγής του Ιράν, ξεκινώντας από τον Μεγαλύτερο, εάν η Χώρα δεν ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ εντός 48 ωρών», με το τελεσίγραφο να λήγει τα ξημερώματα της Τρίτης. «Το Ιράν θα προχωρήσει σε πλήρες κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υλοποιήσει τις απειλές του για πλήγματα σε Ιρανικές Ενεργειακές Εγκαταστάσεις», είχαν απαντήσει την Κυριακή οι Φρουροί της Επανάστασης.

η Alpha Bank στις 23/3/2026

Οι κινήσεις στο ταμπλό


Ο τραπεζικός κλάδος κυριάρχησε τόσο σε αποδόσεις όσο και σε τζίρο (214,8 εκατ. ευρώ - πάνω από το 63% της συνεδρίασης). Η Πειραιώς έκλεισε στα 7,10 ευρώ με +3,65%, η Alpha πραγματοποίησε άλμα 5,34% στα 3,25, η Eurobank ενισχύθηκε κατά 3,07% στα 3,42 και η ΕΤΕ στα 13,02 ευρώ με +3,37%.

Δεύτερη καλύτερη επίδοση στον 25άρη μετά την Alpha ήταν της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ράλι 4,27% στα 35,16 ευρώ. Επίσης, η Cenergy ανέκαμψε στα 17,90 με +2,29%, ενώ η μητρική της Βιοχάλκο κέρδισε στις δημοπρασίες το πρόσημο με +0,62% στα 12,98, ενώ η έτερη του ομίλου ΕΛΧΑ σημείωσε νέα πτώση 1,5% στα 3,45. Η Metlen ανέκτησε τα 36 ευρώ με +1,52% και η ΕΥΔΑΠ κινήθηκε στα 9,3 με +1,64%. Το ΔΑΑ έκλεισε στο +2,85%, η "βαριά" Coca Cola στο +2,06%, η ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 0,98% και η Τιτάν κατά 0,89%.

Από την άλλη, εύλογες πιέσεις δέχθηκαν τα δύο διυλιστήρια μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Η Motor Oil με τον 5ο μεγαλύτερο τζίρο της ημέρας στα 37,70 με -3,63% και η Helleniq Energy στα 9,69 με -2,91%.

Στο σύνολο του ταμπλό 68 τίτλοι ολοκλήρωσαν με άνοδο, έναντι 59 με πτώση, ενώ 74 παρέμειναν αμετάβλητοι.

Οι κινήσεις διεθνώς

Όπως προαναφέρθηκε οι τιμές του πετρελαίου κινούνται έντονα πτωτικά. Το Brent στα 101,6 δολάρια το βαρέλι με -9,3% και το αμερικανικό WTI στα 89,9 δολ. με -8,5%. Αντίστοιχα, από κέρδη άνω του 5% το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο πλέον υποχωρεί κατά 6,8% στα 55,2 ευρώ η μεγαβατώρα.

Στην Ευρώπη οι αγορές διέγραψαν απώλειες που ξεπερνούσαν το 2% και ενισχύθηκαν προς στιγμή κατά περισσότερο και του 3%. Τελικά ο Euro Stoxx 50 έκλεισε με +1,42%, ο γερμανικός DAX στο +0,96% και ο γαλλικός CAC 40 στο +0,79%.

Στις ΗΠΑ οι δείκτες της Wall Street ξεκίνησαν δυναμικά τη νέα εβδομάδα μετά τις δηλώσεις Τραμπ. Ο Dow Jones αυτή την ώρα (19:30 ώρα Ελλάδας) σημειώνει κέρδη +1,31%, ο S&P 500 στο +1,18% και ο Nasdaq στο +1,25%, με τη συνεδρίαση να συνεχίζεται. Αντίθετα πτωτικά κινήται το πετρέλαιο με το Brent στα 96,6 δολάρια το βαρέλι με -9,3% και το αμερικανικό WTI στα 88,7 δολ. με -9,7%.

Πηγές: Στοιχεία από capital.gr, euro2day.gr, investing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου