7 Μαρτίου 2012

Όμορφοι σταθμοί Μετρό στον κόσμο.


Πέρα από την πρακτική εξυπηρέτηση που παρέχουν, οι σταθμοί μέτρο είναι συχνά μνημεία αρχιτεκτονικής ή αποτελούν χώρους τέχνης, που αναδεικνύουν τους πολιτιστικούς θησαυρούς της συγκεκριμένης πόλης ή και της χώρας γενικότερα.

Ακολουθούν φωτογραφίες ορισμένων σταθμών μετρό ανά των κόσμο, εκτός Ελλάδας που θα υπάρξει ειδικό αφιέρωμα, σε όμορφο κλασικό ή μοντέρνο στυλ.


Στοκχόλμη Σουηδίας: Σχεδόν όλοι οι σταθμοί μετρό είναι από μόνοι τους ένα έργο τέχνης ο καθένας. Χαρακτηρίζονται ως "η μεγαλύτερη γκαλερί τέχνης του κόσμου".


Ντουμπάι: Είναι ένα από τα νεότερα μετρό του κόσμου. Ξεκίνησε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2009.  Οι σταθμοί με πολλά μοντέρνα στοιχεία.


Μόσχα: Ο σταθμός Komsomolskaya είναι σίγουρα ένα κομψοτέχνημα για την εποχή που φτιάχτηκε (το 1930). Κύριο χαρακτηριστικό του σταθμού είναι οι μεγάλοι πολυέλαιοι και ο κλασικός σχεδιασμός του χώρου.


Τορόντο: Ενώ οι περισσότεροι σταθμοί μετρό στο Τορόντο είναι πολύ παραδοσιακοί, ο νέος σταθμός "Μουσείο", που βρίσκετε ακριβώς κάτω από το Βασιλικό Μουσείο Οντάριο στην πόλη, ξεχωρίζει. Στις κολόνες του αναπαριστά αιγυπτιακά αγάλματα, αλλά και αγάλματα των Μάγια.


Αγίας Πετρούπολη: Ο υπόγειος σιδηρόδρομος της είναι εντυπωσιακός. Ο σταθμός Kirovsky Zavod άνοιξε τις πύλες του στις 15 Νοεμβρίου του 1955.


Μόντρεαλ: Ο σταθμός Champ-de-Mars άνοιξε τις πύλες του στις 14 του Οκτώβρη του 1966. Μια ηλιόλουστη μέρα, όταν το φως του ήλιου να διαπερνά τα παράθυρα με τα υαλογραφήματα, που αποτελούν έργο της ζωγράφου Marcelle Ferron, το θέαμα είναι εκπληκτικό.

                         

Κίεβο: Ο σταθμός Zoloti Vorota είναι ένας από τους πιο γνωστούς στην ουκρανική πρωτεύουσα. Οφείλει το όνομά του στο ιστορικό μνημείο των Χρυσών Θυρών. Άνοιξε τις πύλες του στις 30 Δεκεμβρίου του 1989.

Ταϊβάν: Ο Formosa Boulevard είναι ένας σταθμός – κόμβος μεταξύ Κόκκινης και Πορτοκαλί γραμμής στην πόλη του Kaohsiung. Είναι γνωστός για το διάσημο «Dome of Light», τη μεγαλύτερη δημόσια εγκατάσταση καλλιτεχνικού χαρακτήρα που αποτελείται από ξεχωριστά κομμάτια χρωματιστού γυαλιού.

Πηγές: www.flickr.com , www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου