19 Μαρτίου 2012

Σε ειδική εκκαθάριση τρεις συνεταιριστικές τράπεζες

Την υπαγωγή τριών συνεταιριστικών τραπεζών (Αχαϊκή Συν.Π.Ε., Λαμίας Συν.Π.Ε., Λέσβου-Λήμνου Συν.Π.Ε.) στα μέτρα εξυγίανσης του ν. 3601/2007, έκρινε αναγκαία η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της με ημερομηνία την 19.03.2012. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΤτΕ:

Η Τράπεζα της Ελλάδος έκρινε αναγκαία την υπαγωγή των συνεταιριστικών τραπεζών Αχαϊκή Συν.Π.Ε., Λαμίας Συν.Π.Ε., Λέσβου-Λήμνου Συν.Π.Ε. στα μέτρα εξυγίανσης που προβλέπει ο ν. 3601/2007, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 4021/2011, αφού παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των εν λόγω τραπεζών, δεν κατέστη δυνατή η λήψη μέτρων που θα αποκαθιστούσαν τη βιωσιμότητά τους.

Οι άδειες των τριών συνεταιριστικών τραπεζών ανακλήθηκαν και οι τράπεζες αυτές τίθενται σε ειδική εκκαθάριση. Εκκαθαριστές ορίστηκαν οι κ.κ. Ιωάννης Γιαννίκος, Δημήτριος Πετράκογλου και Μιχαήλ Ανδριώτης, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το άρθρο 63Δ του ν. 3601/2007 θα διενεργηθεί άμεσα η προβλεπόμενη σε αυτό διαδικασία για την εύρεση αναδόχου των καταθέσεων και τη μεταφορά τους σε άλλη τράπεζα. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εμπορικές τράπεζες με παρουσία στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. 

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής θα ανακοινωθεί με νεότερο δελτίο τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πηγή: http://www.bankofgreece.gr

5 σχόλια:

  1. Αντιδράσεις στην Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, την Τρίτη το πρωί, από εργαζόμενους στα 12 καταστήματα της τράπεζας, με στόχο να εμποδίσουν την είσοδο του εκκαθαριστή στο κτήριο της τράπεζας. Παρόντες και αρκετοί μέτοχοι. Παράλληλα η διοίκηση της Αχαϊκής χαρακτήρισε την απόφαση της ΤτΕ ως αψυχολόγητη και βεβιασμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όποιος δεν είναι "too big to fail" βλέπετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το γεγονός πρέπει να προβληματίσει και τις υπόλοιπες Συνεταιριστικές Τράπεζες. Ίσως μια συγχώνευση όλων, να είναι η λύση. Αλλά εδώ τον πρώτο λόγο τον έχει η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, που είναι και η ηγέτιδα του συνεταιριστικού τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα, ενδεχομένως και η Πανελλήνια Τράπεζα, που έχει σαν μετόχους της όλες τις Συνεταιριστικές Τράπεζες. Ας το εξετάσουν προσεκτικά. Τα χρόνια είναι δύσκολα για τον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο των καταθέσεων, ύψους €330εκατ, των τριών συνεταιριστικών τραπεζών, εκδήλωσαν η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank. Έχει και τα καλά της η έλλειψη ρευστότητας που παρατηρείται στον κλάδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην Εθνική Τράπεζα μεταφέρεται το σύνολο των καταθέσεων των τριών συνεταιριστικών τραπεζών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα (23.3.12) η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία διενήργησε την προβλεπόμενη διαγωνιστική διαδικασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή