31 Μαρτίου 2012

Η Ώρα της Γης, τα φώτα σβήνουν

Τα φώτα σβήνουν το βράδυ του Σαββάτου (31.3.2012) στις 20:30 και για μια ώρα, για την Ώρα της Γης.

H συμβολική αυτή 
πρωτοβουλία  "η Ώρα της Γης" γεννήθηκε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, με πρωτοβουλία του WWF, όταν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα.
Θα διεξαχθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά απόψε και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες 95 χώρες, και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για την κλιματική αλλαγή. Έτσι οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν, σβήνοντας εθελοντικά απόψε τα φώτα.

«Σήμερα πολλοί μπορεί να θεωρούν την προστασία του περιβάλλοντος "πολυτέλεια". Είμαστε από την απέναντι πλευρά. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η WWF Ελλάς, δίνοντας φέτος ειδικό χαρακτήρα στην ελληνική συμμετοχή, ζητώντας από τους πολίτες να συμπληρώσουν το σύνθημα «Μπορούμε να σώσουμε…» και καλώντας τους να στείλουν το δικό τους μήνυμα αισιοδοξίας για το περιβάλλον μέσω της σελίδας της στο Facebook. Ήδη χιλιάδες άτομα έχουν στείλει σχετικά μηνύματα.

«Το Σάββατο 31 Μαρτίου, στις 20:30, ενώνουμε τα μηνύματα και τις δυνάμεις μας και σβήνουμε τα φώτα για μια ώρα! Αυτό θα είναι το συνθηματικό μας, για την επόμενη μέρα που θα είναι μέρα συμμετοχής και δράσης» αναφέρεται.

Στο κάλεσμα συμμετοχής στην Ώρα της Γης ανταποκρίθηκε θετικά το υπουργείο Πολιτισμού. Τα φώτα θα σβήσουν στην Ακρόπολη (Ιερός Βράχος, Μνημείο Φιλοπάππου, ναός του Ηφαίστου) και στο παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας.

Το «παρών» στις φετινές εκδηλώσεις θα δώσει και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, που θα σβήσει τα φώτα και θα διακόψει τη λειτουργία ενός από τους δύο διαδρόμους του από τις 8.30 έως τις 9.30 μ.μ. 
Και η γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου θα διακόψει το φωτισμό της. 

Στη δράση συμμετέχει και ο Δήμος Αθηναίων, σβήνοντας για μια ώρα τα φώτα στα δημοτικά κτίρια, μεταφέροντας το μήνυμα «Μπορούμε να σώσουμε την πόλη μας». Τα φώτα σε τρία κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης (Λευκός Πύργος, Τρίγωνο Επταπυργίου, Κεντρικό Δημαρχείο) θα σβήσει συμβολικά και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Στη δράση συμμετέχουν, επίσης, δεκάδες άλλοι δήμοι και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. 

Πέρυσι περισσότερες από 5.200 πόλεις σε 135 χώρες σε όλο τον κόσμο έσβησαν τα φώτα, συμμετέχοντας στην "Ώρα της Γης" και στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου