12 Οκτωβρίου 2012

Το πολεμικό χρέος της Γερμανίας και οι ομοιότητες με τη σημερινή Ελλάδα

Η Γερμανία, παρότι εμφανίζεται σήμερα ως παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει ιδιαίτερα κολακευτικό παρελθόν σε θέματα οικονομικού χρέους. Διαβάστε στη συνέχεια του άρθρου μια σύντομη ιστορική αναδρομή και ορισμένες ομοιότητες που εντοπίζονται με την σημερινή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Η δυσκολίες για τη Γερμανία ξεκίνησαν με το πέρας του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, όταν οι συμμαχικές χώρες ανάγκασαν τη Γερμανία να υποσχεθεί πολύ μεγάλες αποζημιώσεις. Από την πρώτη στιγμή ορισμένοι συνετοί (όπως ο Κέυνς) συνειδητοποίησαν ότι το ύψος του χρέους που ανέλαβε η Γερμανία θα ήταν αδύνατο να πληρωθεί, αλλά χώρες όπως η Γαλλία επέμειναν, καθώς πίστευαν ότι μόνο με τέτοια λιτότητα θα εμπόδιζαν τη Γερμανία να ξεκινήσει νέους πολέμους. Η ιστορία απέδειξε φυσικά το μέγεθος του σφάλματος αυτού με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Οι απλοί Γερμανοί πολίτες φυσικά ένοιωθαν παντελώς αδικημένοι και η υπερβολική λιτότητα οδήγησε σε υπερβολικό πληθωρισμό και παράλληλα ανεργία. Ακόμη και μεγάλα κουρέματα χρέους το 1924 και 1929 (συνολικά πάνω από 50% πραγματικό κούρεμα) δεν κατάφεραν να αλλάξουν την κατάσταση. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το κράχ του 1929 στις ΗΠΑ, η οποία επιβράδυνε την παγκόσμια οικονομία σε τέτοιο βαθμό που η Γερμανία έφτασε σε απελπιστική κατάσταση.

Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύθηκε το ακροδεξιό κόμμα του Αδόλφου Χίτλερ: Με υποσχέσεις ότι δε θα ξαναπληρώσει τίποτα και ότι μάλιστα θα ανατρέψει τη συμφωνία για το χρέος της ανέβηκε στην εξουσία και το τελικό αποτέλεσμα ήταν εν ολίγοις ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος.

Μετά το πέρας του 2ου παγκοσμίου πολέμου, οι σύμμαχοι ακολούθησαν μια εντελώς αντίθετη τακτική σε σχέση με τον 1ο πόλεμο: Οι πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας ήταν αρκετά μικρότερες και της δόθηκε άπλετος χρόνος αποπληρωμής, ειδικά αφού η χώρα διασπάστηκε στα 2. Το αποτέλεσμα; Η σημερινή οικονομική υπερδύναμη της Γερμανίας.

Η ουσιαστική διαφορά των 2 πολέμων ήταν ότι στον δεύτερο οι σύμμαχοι αποφάσισαν να τιμωρήσουν τους ηγέτες της Γερμανίας και να χαριστούν στο λαό της, ενώ το ακριβώς αντίθετο έγινε στον πρώτο πόλεμο

Με βάση αυτή την μικρή αναδρομή σίγουρα μπορεί να δει κανείς ορισμένα κοινά με τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα: Ένα δυσβάστακτο χρέος το οποίο δεν μπορεί να αποπληρωθεί παρά το κούρεμά του - Μια παγκόσμια οικονομική κρίση που ήταν το κερασάκι στην τούρτα - Κόμματα τα οποία απηχούσαν στο λαό με το επιχείρημα της αθέτησης του χρέους - Η τιμωρία ενός ολόκληρου λαού, αντί για την τιμωρία των ηγετών του. 

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου