5 Οκτωβρίου 2012

Τσε Γκεβάρα: 45 χρόνια μετά - Ernesto Che Guevara

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 45 ολόκληρα χρόνια από τότε που δολοφονήθηκε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Ήταν 9 Οκτωβρίου του 1967, όταν ο «Τσε» πέρασε οριστικά στην ιστορία, για να αποτελέσει πλέον πρότυπο και σημείο αναφοράς εκείνων που αγωνίζονται για μια πιο δίκαιη κοινωνία . 

Δυο λόγια και κάποιες φωτογραφίες για το μεγάλο επαναστάτη:

Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα (Ernesto Guevara de la Serna), γνωστός ως Τσε Γκεβάρα, γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου του 1928 στο Ροζάριο, στην Αργεντινή. 

Ήταν γιατρός, κομμουνιστής, επαναστάτης και πολιτικός. Ανάπτυξε θεωρίες πάνω στη στρατηγική και την τακτική του ανταρτοπόλεμου, προσπαθώντας παράλληλα να τις εφαρμόσει και στην πράξη. 
 

Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου, που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Μπατίστα στην Κούβα, ως γιατρός αρχικά και σαν διοικητής των ανταρτών στη συνέχεια. Η μεγαλύτερη ίσως στρατιωτική επιτυχία του Τσε Γκεβάρα υπήρξε η κατάκτηση της Σάντα Κλάρα στις 29 Δεκεμβρίου 1958, μία καθοριστική στιγμή στην ιστορία της κουβανικής επανάστασης. Τρεις μέρες αργότερα ο δικτάτορας Μπατίστα εγκατέλειπε την Κούβα. 

Υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις. Το 1965, πιστός στη νίκη της επανάστασης στην Κούβα, έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στη Βολιβία.

Εκεί, στην Βολιβία, ο Τσε Γκεβάρα, εγκαταστάθηκε με στόχο την οργάνωση του πυρήνα του αντάρτικου στρατού. Όμως ο Τσε και οι αντάρτες του δεν κατάφεραν να προσελκύσουν τους φτωχούς Βολιβιανούς αγρότες και η προσπάθειά του να φέρει την επανάσταση και στην Βολιβία κατέληξε σε αποτυχία. 
Οι συγκρούσεις με τον βολιβιανό στρατό ήταν τακτικές. Στις 8 Οκτωβρίου 1967, η ομάδα των ανταρτών καθοδηγούμενη από τον Τσε Γκεβάρα, περικυκλώθηκε. Κατά τη διάρκεια της τελικής μάχης, η ομάδα αναγκάστηκε να διασκορπιστεί και ο Γκεβάρα τραυματίστηκε και συνελήφθη. Την επόμενη μέρα ο αιχμάλωτος Τσε δολοφονήθηκε από υπαξιωματικό του βολιβιανού στρατού, ο οποίος αρχικά δίστασε να εκτελέσει την εντολή. Εκείνη τη στιγμή λέγεται ότι ο Τσε του είπε: «Ήρθατε να με σκοτώσετε. Ρίξε, δειλέ, έναν άντρα θα σκοτώσεις».Τελικά τον πυροβόλησε. 
Δολοφονήθηκε σε ηλικία 39 ετών, στις 9 Οκτωβρίου 1967, στη Λα Ιγκέρα (La Higuera), στη Βολιβία.

Από τη δολοφονία του μέχρι και σήμερα, το όνομα-θρύλος του Τσε, η εικόνα και οι ιδέες του αιώνιου εφήβου επαναστάτη, συνεχίζουν να συνεγείρουν μυαλά και καρδιές ανθρώπων όλων των ηλικιών σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. 

Πολλοί μουσικοί έγραψαν στη μνήμη του τραγούδια, που και εκείνα με τη σειρά τους έγραψαν ιστορία, μια ιστορία αντίστοιχη του μύθου του.


Πηγές:
Βικιπαίδεια, η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια 


Και δυο όμορφα τραγούδια, από το πλήθος που κατά καιρούς κυκλοφόρησαν:
http://www.youtube.com/watch?v=nQt9mXIapmE 
http://www.youtube.com/watch?v=NeII24Oz3_o  (του Μάνου Λοϊζου) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου