26 Δεκεμβρίου 2012

Τσίπρας: Δεν αντιγράφουμε το μοντέλο της Αργεντινής

Σε υπαναχώρηση από παλαιότερες ακραίες λαϊκίστικες θέσεις του, σε σχέση με το μοντέλο της Αργεντινής, φαίνεται να προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις δυο μεγάλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Συγκεκριμένα στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αργεντινή, χαρακτήρισε τη χώρα σαν παράδειγμα προς αποφυγήν, λόγω της χρεοκοπίας του 2001, αλλά και σαν υπόδειγμα παραγωγικής ανασυγκρότησης μετά το 2003.

"Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την εμπειρία της Αργεντινής -με τις ομοιότητες, αλλά και τις μεγάλες διαφορές από την περίπτωση της Ελλάδας- είναι να δούμε τι πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να αποφύγουμε τη δραματική εμπειρία της χρεοκοπίας στην οποία οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση που ήταν προσκολλημένη στις συνταγές της λιτότητας και στις επιλογές του ΔΝΤ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει "να μελετήσουμε σε βάθος τις πολιτικές της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της τόνωσης της κατανάλωσης, που κατάφεραν να οδηγήσουν από το 2003 και μετά τη χώρα στην έξοδο από την κρίση". 

Οι δηλώσεις αυτές χαρακτηρίζονται πολύ πιο ήπιες από εκείνες που είχαμε συνηθίσει να ακούμε έως τώρα. Έτσι δικαιολογημένα ερμηνεύονται ως "υπαναχώρηση" από μερίδα του τύπου. 

Σκίτσο του Ηλία Μακρή

Ίσως, η αναγκαστική επαφή του κ. Τσίπρα με τη σκληρή πραγματικότητα της Αργεντινής, συνέβαλε στην προσγείωση. Όταν μάλιστα τις ίδιες εκείνες μέρες σημειώθηκαν στη χώρα αυτή μεγάλες διαδηλώσεις, λεηλασίες καταστημάτων και δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ροζάριο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αργεντινής. 
Σκίτσα του Κώστα Μητρόπουλου

Έτσι, αναγκάστηκε να διευκρινίσει ο κ. Τσίπρας, ότι στόχος των επισκέψεών του στη Βραζιλία και την Αργεντινή "δεν ήταν η αντιγραφή ενός μοντέλου, αλλά το να καταδειχθεί ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος"

Ήταν ένα βήμα μπροστά.


__________________
Σημείωση: Τα σκίτσα είναι των: Έφη Ξένου (το πρώτο), Ηλία Μακρή (παλαιότερο) και Κώστα Μητρόπουλου (πρόσφατα) από tanea.gr και kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. "Πήγε ο Τσίπρας στην Αργεντινή και είχαμε λεηλασίες σε σούπερ μάρκετ με δύο νεκρούς, ενώ εξερράγη και ένα ηφαίστειο"!!! σχολίασε ο κ. Πάγκαλος στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου στον ΣΚΑΙ, η οποία φυσικά έσκασε στα γέλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή