5 Δεκεμβρίου 2012

Silicon... Coast φτιάχνει η Ινδία για να ανταγωνιστεί την Silicon Valley στις ΗΠΑ

Ένα φιλόδοξο σχέδιο έχει θέσει σε εφαρμογή η Ινδία, με την συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα βγουν από τις θερμοκοιτίδες που στήνει τώρα, 1.000 πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται στο Ίντερνετ και στην κινητή τηλεφωνία. Απώτερος στόχος, να καταστεί η Ινδία η... Silicon Coast που θα ανταγωνίζεται σθεναρά την Silicon Valley.

To σχέδιο άρχισε να εφαρμόζεται τον Απρίλιο του 2012. Στην πόλη Kochi στα νότια της Ινδίας άρχισε την λειτουργία του το Start-up Village, ένα χωριό στα κτίρια του οποίου θα συγκεντρώνονται φιλόδοξοι φοιτητές πολυτεχνικών σχολών με καλές ιδέες που θέλουν να στήσουν τις δικές τους καινοτόμες επιχειρήσεις. Μαζί τους διακεκριμένοι Ινδοί επιστήμονες, που αναλαμβάνουν τον ρόλο του μέντορα. Ήδη το Start-up Village έγινε το δεύτερο μέρος στον κόσμο όπου έγινε εφικτή η διασύνδεση των ενοίκων με ταχύτητα 1 Gbps.

«Δεν είμαστε πίσω από την Σίλικον Βάλεϊ», διακηρύττουν οι εμπνευστές του Start-up Village. «Οι νέοι μας θα είναι μυημένοι στην ταχύτερη δυνατή διασύνδεση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Start-up Village, Sanjay Vijayakumar.

Το «χωριό των start-up» στο Kochi θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για να χτιστούν κι άλλα χωριά-θερμοκοιτίδες καινοτόμων ιντερνετικών επιχειρήσεων σε άλλες περιοχές, τους επόμενους κιόλας μήνες.

Οι επιχειρήσεις που γεννιούνται στην θερμοκοιτίδα του Startup Village απαλλάσσονται από την φορολόγηση επί τρία χρόνια, ενώ θεωρείται δεδομένη η παρουσίαση των έργων τους σε επενδυτές (τα λεγόμενα angel fund) που θα τους χρηματοδοτήσουν.

Αυτά δεν είναι τα μόνα μέτρα που λαμβάνει η Ινδία για να επαναλάβει κάτι που θεωρείται πως πέτυχε ο Ναραγιάνα Μέρθι, ένας από τους έξι ιδρυτές της Infosys και επικεφαλής της από την θέση του CEO επί 21 χρόνια. Στον Μέρθι αποδίδεται η παγκόσμια ανάδειξη των Ινδών προγραμματιστών, η σκληρή δουλειά των οποίων έφερε σημαντικό πλούτο στην οικονομία της χώρας, από την παροχή υπηρεσιών outsourcing στους γίγαντες της βιομηχανίας λογισμικού.

Πηγή: In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου