9 Δεκεμβρίου 2012

Brixit: Πιο πιθανή η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει ολοένα και πιο πιθανή, εκτιμά στο τελευταίο του τεύχος ο Economist (όπως δημοσιεύτηκε στις 7.12.12 στο euro2day.gr), προειδοποιώντας ότι ότι το κόστος για τη βρετανική οικονομία θα είναι μεγάλο.

Όλο και περισσότεροι Βρετανοί τάσσονται υπέρ της εξόδου, το συντηρητικό κόμμα είναι διχασμένο με τους ευρωσκεπτικιστές να κερδίζουν έδαφος, ενώ ισχυροποιείται το μικρότερο κόμμα Ανεξαρτησίας (UKIP) που στόχο έχει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Η διενέργεια ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή στην ΕΕ μοιάζει πλέον ζήτημα χρόνου. Ποιες θα ήταν όμως οι επιπτώσεις αν οι Βρετανοί πολίτες επέλεγαν την έξοδο;

Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό 
Economist,  ενδεχόμενη Brixit θα είχε αρχικά κάποια οφέλη για τη Βρετανία, αλλά μακροπρόθεσμα θα ήταν επιζήμια για την οικονομία της. Συνοπτικά αναφέρει:

Σε πρώτη φάση, η χώρα θα εξοικονομούσε ως και 8 δισ. λίρες τον χρόνο, καθώς δεν θα ήταν αναγκασμένη να μεταφέρει κεφάλαια στην ΕΕ για την επιδότηση αγροτικών εισοδημάτων ή φτωχότερων περιοχών.

Θα είχε τη δυνατότητα να καταργήσει διάφορους περιορισμούς και ρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία. Επίσης να θέσει έναν λιγότερο απαιτητικό στόχο για την πράσινη ενέργεια. Αυτά θα καθιστούσαν πιο ανταγωνιστική την οικονομία της.

Το Citi του Λονδίνου, έξω από το γκρουπ των 27 θα ήταν πιο ελεύθερο να πλασαριστεί ως απελευθερωμένη χρηματοοικονομική αγορά, και να προσελκύσει τα hedge funds που το έχουν εγκαταλείψει.

Από την άλλη πλευρά όμως, το κόστος της εξόδου από την κοινή αγορά θα ήταν τεράστιο.

Τα βρετανικά γαλακτομικά προϊόντα θα εξάγονταν στα κράτη μέλη της ΕΕ με φόρο εισαγωγής 55%, ενώ οι δασμοί για ορισμένα από αυτά θα έφταναν ως και το 200%. Οι δασμοί για τα είδη ρουχισμού θα έφταναν κατά μέσο όρο το 12%.

Ένα μεγάλο μέρος της αυτοκινητοβιομηχανίας θα εγκατέλειπε τη χώρα, καθώς παραγωγοί που έχουν ως βάση τη Βρετανία θα αντιμετώπιζαν δασμούς 4% για τις πωλήσεις στην ΕΕ.

Οι τάσεις φυγής από τη Βρετανία θα έπλητταν και τις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα. Χωρίς την ασπίδα της ενιαίας αγοράς, το Λονδίνο είναι πιθανο να χάσει τη μάχη από τα άλλα ανταγωνιστικά κέντρα της Ευρώπης. Όπως σημειώνει ο Economist, έρευνα που πραγματοποίησε το UK City έδειξε ότι τα δύο πέμπτα των επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα προτίμησαν το Λονδίνο κυρίως λόγω της πρόσβασης στις αγορές της Ευρώπης.

Έκτός από το οικονομικό κόστος, ενδεχόμενη Brixit θα έπληττε τις διπλωματικές σχέσεις της Βρετανίας. Για τους Αμερικανούς αλλά και το ΝΑΤΟ, μια Βρετανία αποκομμένη από την Ευρώπη θα ήταν λιγότερο χρήσιμη από ό,τι τώρα.

Πηγή: euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου