12 Απριλίου 2013

Τα κόμματα της δραχμής επανέρχονται

Ένα ενδιαφέρον άρθρο του Γιώργου Καισάριου στο σημερινό capital.gr για το πολυσυζητημένο θέμα "ευρώ ή δραχμή" και ειδικότερα για τις κατηγορίες εκείνες των πολιτών και πολιτικών που θέλουν τη δραχμή είτε γιατί είναι παντελώς άσχετοι, είτε γιατί τους συμφέρει.

Γράφει λοιπόν, μεταξύ των άλλων, ο αρθρογράφος:

Από το πουθενά έχει αρχίσει ξανά η κουβέντα περί δραχμής. 
Υπάρχουν δυο κατηγορίες Ελλήνων πολιτών που θέλουν την δραχμή. Η πρώτη κατηγορία αποτελείται από πολίτες και τις πολιτικές ηγεσίες που είναι παντελώς άσχετοι με τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης και, η δεύτερη κατηγορία, είναι αυτών που ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει και το επιδιώκουν διότι τους συμφέρει. 

Η πρώτη κατηγορία που θέλει την δραχμή είναι ορατή. Είναι για παράδειγμα ορισμένοι σαν τον κ. Λαφαζάνη, τον κ. Αλαβάνο και τον κ. Κατσανέβα, με τους δυο τελευταίους να ετοιμάζουν "κόμμα δραχμής". Είναι επίσης όλοι αυτοί που λένε ότι η δραχμή δεν είναι φετίχ και όλοι αυτοί που στην απελπισία τους, πιστεύουν τον οποιονδήποτε άσχετο που λέει ότι η δραχμή θα τους σώσει.

Παραδέχομαι, όμως, ότι όλοι αυτοί έχουν μια καλή δικαιολογία... την άγνοια. Όλοι αυτοί αγνοούν τους μηχανισμούς της αγοράς και ότι μόνο μέσα από τους μηχανισμούς της αγοράς μπορεί το σημερινό χάλι στην Ελλάδα να επιδιορθωθεί. Και επειδή όλοι αυτοί έχουν άγνοια, βασίζονται σε διάφορες πολιτικές θεωρίες (για αγρίους) που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, παρά μόνο σε κάποια άλλη διάσταση (αριστερή βέβαια) του χρόνο-χώρου.

Η δεύτερη κατηγόρια αυτών που θέλουν τη δραχμή δεν φαίνονται στο γυμνό μάτι διότι είναι στο παρασκήνιο.

Είναι όλοι αυτοί που έχουν ένα μεγάλο κομπόδεμα στο εξωτερικό, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αν πάμε ξανά στην δραχμή, η υποτίμηση που θα υποστεί το νόμισμα είναι τουλάχιστον 70% και τα λεφτά που έχουν στο εξωτερικό, θα τους αυξήσουν κατακόρυφα την αγοραστική τους δύναμη στην Ελλάδα.
Η πλάκα όμως είναι ότι όλοι αυτοί που μιλούν για δραχμή, δεν αντιλαμβάνονται πόσο φτωχοί θα γίνουν. Επίσης δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτοί που είναι στο παρασκήνιο και τους παρακινούν, είναι μεν θεωρητικά στην ίδια πολιτική παράταξη, αλλά επί της ουσίας είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τους.

Το άλλο που δεν αντιλαμβάνονται όλοι αυτοί που ανοιχτά μιλούν για δραχμή, είναι ότι αυτοί που είναι στο παρασκήνιο και θεωρητικά είναι “δικοί τους”, δεν αναλαμβάνουν κανένα ρίσκο προωθώντας τη δραχμή, διότι αν γίνει κάτι και διαλυθεί η χώρα αυτοί τα κουμάντα τους τα έχουν κάνει - μπορούν ανά πάσα στιγμή να φύγουν και να ζήσουν το εξωτερικό και να γελούν με όλους αυτούς τους ανόητους που μας έφεραν εδώ και διέλυσαν τη χώρα.

Και κάτι άλλο, στο μέλλον όλοι αυτοί του παρασκηνίου θα θελήσουν να ζητήσουν και τα ρέστα και ξανά να κάνουν το κουμάντο, υποστηρίζοντας ότι αυτοί δεν φταίνε σε τίποτα.

Όλοι αυτοί που νομίζουν ότι η δραχμή είναι αστείο, να τα έχουν υπόψη…

Αυτά γράφει, μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος και απ' ότι γνωρίζω η άποψη αυτή είναι αρκετά διαδεδομένη και καλά τεκμηριωμένη. Ας την έχουμε λοιπόν υπόψη μας.


Πηγή: http://www.capital.gr της Παρασκευής, 12 Απριλίου 2013


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου