8 Μαρτίου 2016

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 8.3.2016

Ευρωτουρκικό παζάρι έως τις 17 Μαρτίου. Μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου, πρέπει να οριστικοποιηθεί το νέο σχέδιο δράσης Ε.Ε- Τουρκίας, η οποία αναδείχθηκε στον βασικό νικητή των χθεσινών, πολύωρων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, καταφέρνοντας να διπλασιάσει την χρηματοδότηση της από την ΕΕ και να επιταχύνει τις ενταξιακές διαδικασίες.

Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η συμφωνία πώλησης του 67% του ΟΛΠ. Την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξασφάλισε, σύμφωνα με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ, νωρίτερα σήμερα, η συμφωνία πώλησης του 67% των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ στην Cosco (Ηοng Kong) Group. 

Τα σημεία της συμφωνίας με την Τουρκία στο Προσφυγικό, στη Σύνοδο Κορυφής. Σε μία αμφιλεγόμενη κατ’ αρχήν συμφωνία με την Τουρκία προχώρησαν οι Ευρωπαίοι, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Βασικό στοιχείο της είναι η επαναπροώθηση στην Τουρκία όλων των παρανόμων μεταναστών. 

Περαιτέρω μειώσεις στις νέες συντάξεις ζητά το κουαρτέτο. Μειώσεις στις νέες συντάξεις έως και κατά 50%, μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου, ζητούν τώρα μεταξύ άλλων οι δανειστές προκειμένου να δώσουν την έγκρισή τους στο νέο Ασφαλιστικό.

Στη Σμύρνη ο Αλέξης Τσίπρας. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το προσφυγικό με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Πραγματοποιείται το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Λίγες ώρες μετά τη μαραθώνια Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας, μετέβη στη Σμύρνη για το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, όπου συνεχίζονται οι συζητήσεις για το προσφυγικό.

Επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα, ανοίγει η συζήτηση για το χρέος. Την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα σήμερα αποφάσισε χθες το Eurogroup, υποσχόμενο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα ανοίξει σύντομα και πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. 

Guardian: Να επιστρέψουμε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Με άρθρο το οποίο έχει τίτλο «Από τα Ελγίνεια μάρμαρα στο κοκοράκι του Κέμπριτζ» ο αρθρογράφος της Guardian, Τζόναθαν Γκλένι, ζητά την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων στις χώρες που ανήκουν. 


Επικυρώνεται η υποχρέωση ανάκτησης 425 εκατ. ευρώ από τους Έλληνες αγρότες. Απορρίφθηκε η αίτηση αναιρέσεως που είχε καταθέσει η Ελλάδα οπότε υποχρεώνεται να ανακτήσει 425 εκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί το 2009 ως αποζημιώσεις για τις καταστροφές στις καλλιέργειες του 2008 (το γνωστό πακέτο Χατζηγάκη που είχε δοθεί στους αγρότες που βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις). 

Ανω των 37.000 οι «εγκλωβισμένοι» πρόσφυγες και μετανάστες. Σε κατάσταση συναγερμού είναι η κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να βρεθούν προσωρινοί χώροι φιλοξενίας για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. 

Δεν θα πληρώνουν δημοτικά τέλη πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ναοί. Απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη πανεπιστήμια, ΤΕΙ και οι ναοί σε όλη τη χώρα. Αυτό προβλέπει διάταξη του υπουργείου Παιδείας που θα κατατεθεί στη Βουλή και η οποία προκαλεί την οξύτατη αντίδραση της ηγεσίας της ΚΕΔΕ. 

Εκτός μνημονίου και η Κύπρος. «Η Κύπρος εκτός μνημονίου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος» έγραψε χθες το απόγευμα στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου