8 Μαρτίου 2016

Εκτός μνημονίου και η Κύπρος

«Η Κύπρος εκτός μνημονίου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος» έγραψε χθες το απόγευμα στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης.

Τον λαό και την κυβέρνηση της Κύπρου συνεχάρη σε δήλωσή της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ «για τα επιτεύγματά τους στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής». Η κ. Λαγκάρντ έκανε λόγο για εντυπωσιακή μεταστροφή της κυπριακής οικονομίας την τελευταία τριετία, με επιστροφή στην ανάπτυξη της τάξης του 1,5% για το περασμένο έτος. Παράλληλα, αναφερόμενη στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, τόνισε ότι πατάει σε πιο στέρεες βάσεις, ενώ το χρέος έχει πλέον καθοδική τροχιά και η Λευκωσία έχει ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές.

Τυπικά το πρόγραμμα βοήθειας, στο οποίο η Κύπρος εντάχθηκε το 2013 και δανείστηκε 7,2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1%, ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου, ενώ το πρόγραμμα με το ΔΝΤ λήγει τον Μάιο. Ως αντάλλαγμα του προγράμματος, εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και επιβλήθηκε «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Και έτσι, με τά την έξοδο και της Κύπρου, μόνο η Ελλάδα παραμένει στο μνημόνιο και ας είχε μπει πρώτη. Μόνη, απέναντι στους «θεσμούς», απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό, που αρνείται να αλλάξει.

Το μεγάλο βήμα εξόδου από το μνημόνιο πρώτη το εκανε η Ιρλανδία, ακολούθησε η Πορτογαλία και τώρα η Κύπρος. Η εικόνα δεν είναι ρόδινη. Δεν υπάρχει, άλλωστε, μέλος της Ε.Ε. χωρίς προβλήματα. Όμως και οι τρεις αυτές χώρες στέκονται στα πόδια τους. Εχουν λόγους να ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες, την ώρα που εμείς εδώ στην Ελλάδα ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν έχουμε δει τον «πάτο».

Πηγή: Στοιχεία απο www.naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου