19 Απριλίου 2016

Κατάινεν: «Καλώ τις ελληνικές τράπεζες να εκμεταλλευθούν το πακέτο Γιούνκερ»

Εγκρίθηκε για ένταξη στον χρηματοδοτικό μηχανισμό του πακέτου Γιούνκερ το πρώτο μεγάλο ελληνικό επενδυτικό σχέδιο ιδιωτικής επιχείρησης. Αυτό επισήμανε μιλώντας στην «Καθημερινή» ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, που επισκέφθηκε τη Δευτέρα την Αθήνα.

Οπως εξήγησε, έχουν προχωρήσει όλες εκείνες οι ενέργειες για να μπορέσουν οι χρηματοδοτήσεις του πακέτου Γιούνκερ να ενισχύσουν όχι μόνο μεγάλα έργα, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω συμμετοχής και των ελληνικών τραπεζών.

Ένα απόσπαμα της συνέντευξης στον Ηλία Μπέλλο:

– Είστε ικανοποιημένος με την πορεία αξιοποίησης του επενδυτικού προγράμματος από την Ελλάδα;

– Εχω καλά νέα να σας μεταφέρω σχετικά: Η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (ΕΤΕπ) μόλις ενέκρινε το πρώτο έργο του επενδυτικού προγράμματος στην Ελλάδα. Μία βιομηχανία επιθυμεί να δημιουργήσει νέες γραμμές παραγωγής και δίνει μεγάλη έμφαση στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στην καινοτομία, πεδία όπου διαπιστώνουμε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα πραγματικά κάνει διαφορά.
Ελπίζω ότι αυτό θα είναι το πρώτο από πολλά ακόμη στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα και σχετικά με τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην Ελλάδα. 
Το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (ΕΕΤ) –θυγατρικό της ΕΤΕπ– συνεργάζεται με εγχώριους ενδιάμεσους φορείς, οι οποίοι κατόπιν κάνουν χρήση της εγγύησης προϋπολογισμού της Ε.Ε., δηλαδή του EFSI, του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις. Στη συνέχεια αυτοί οι φορείς μπορούν να προωθήσουν τα δάνεια ή τα κεφάλαια σε ΜμΕ και νέες εταιρείες που πραγματικά τα χρειάζονται. Η εγγύηση EFSI σημαίνει ότι μπορούν να δανείσουν περισσότερα και ταχύτερα. Θα ήθελα να προτρέψω τις ελληνικές τράπεζες να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τις εγγυήσεις και τις δυνατότητες χρηματοδότησης της Ε.Ε. για να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους προς τις ΜμΕ.

– Οι ιδιωτικές εταιρείες σε άλλες χώρες προωθούν τις προτάσεις τους στην Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα απευθείας ή μέσω κυβερνητικών δομών; 

– Οποιοσδήποτε φορέας (είτε ιδιωτικός είτε δημόσιος) μπορεί να υποβάλει επενδυτικό πρόγραμμα εάν έχει ένα καλό έργο που προσφέρεται για επένδυση. Οι φορείς που προωθούν έργα του ιδιωτικού τομέα δεν απαιτείται να έχουν άδεια από τις κυβερνήσεις για να υποβάλουν αίτηση: μπορούν να την υποβάλουν απευθείας στην ΕΤΕπ. Σε ορισμένα κράτη–μέλη οι δημόσιες και τοπικές αρχές παρέχουν στήριξη και καθοδήγηση σε επιχειρήσεις για το πώς να ζητήσουν χρηματοδότηση από το επενδυτικό πρόγραμμα, αλλά οι εταιρείες δεν χρειάζονται προηγούμενη έγκριση για να προσεγγίσουν την ΕΤΕπ...

– Πόσα επενδυτικά έργα στην Ευρώπη έχουν εγκριθεί; Ποιοι τομείς ξεχωρίζουν;

– Το επενδυτικό πρόγραμμα επιταχύνει τους ρυθμούς σε όλη την Ευρώπη, με 25 κράτη–μέλη της Ε.Ε. να έχουν ωφεληθεί έως τώρα. Προς το παρόν, η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει 57 έργα για χρηματοδότηση με εγγύηση EFSI, που αντιπροσωπεύουν όγκο χρηματοδότησης ύψους 7,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το EIF έχει εγκρίνει 165 συμβάσεις χρηματοδότησης ΜμΕ, με συνολικό ύψος 3,4 δισ. ευρώ. Αναμένεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 136.000 μικρομεσαίες και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις... Στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλει στη χρηματοδότηση έργων στον αγροτικό τομέα, στον τομέα τροφίμων, του τουρισμού ή όπου άλλου χρειάζεται. 

Πηγή: www.kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου