29 Απριλίου 2016

Χρηματιστήριο πετρελαίου στήνει η Μόσχα

Το Κρεμλίνο δρομολογεί το φιλόδοξο σχέδιο να απεξαρτήσει την τιμή του ρωσικού πετρελαίου από τις διεθνείς τιμές αναφοράς του Brent, αλλά και να ανατρέψει το παγιωμένο καθεστώς τιμολόγησης του «μαύρου χρυσού» σε δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Εχοντας να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα μετά το 2010 εξαιτίας ακριβώς του φθηνού πετρελαίου, η ηγεσία της Ρωσίας επιχειρεί να αυξήσει τα έσοδα του κράτους από τον «μαύρο χρυσό» καθιερώνοντας τη ρωσική αγορά προθεσμιακών συμβολαίων. Την κίνηση αντιμετωπίζουν, πάντως, με επιφυλακτικότητα οι αναλυτές της αγοράς πετρελαίου, που εκφράζουν ανησυχία για την αστάθεια του ρωσικού νομίσματος στο οποίο θα τιμολογούνται τα προθεσμιακά συμβόλαια.

Ο Ιγκόρ Σετσίν, πρόεδρος του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου εμπορευμάτων της Ρωσίας, του Spimex της Αγίας Πετρούπολης, αλλά και στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, προσπαθεί να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές στην υπό διαμόρφωση ρωσική αγορά προθεσμιακών συμβολαίων. Τις προσπάθειές του στηρίζει η Τράπεζα της Ρωσίας προωθώντας τροποποιήσεις της σχετικής νομοθεσίας ώστε να δοθεί σε ξένες εταιρείες πρόσβαση στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων και στην αγορά παραγώγων. Σε σχετική της ανακοίνωση, τόνισε ότι θα στηρίξει το Spimex στη δημιουργία προθεσμιακών συμβολαίων με τα οποία θα τιμολογείται το πετρέλαιο για τις εξαγωγές. 

Σύμφωνα με τα σχέδια του Κρεμλίνου, τα προθεσμιακά συμβόλαια θα αντιστοιχούν αρχικά στην αξία 1.000 βαρελιών πετρελαίου τιμολογημένων σε δολάρια με ελάχιστη παράδοση 720.000 βαρελιών στα ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής. 

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά, αναφέρει η Καθημερινή, που πετρελαιοπαραγωγός χώρα επιχειρεί να παρέμβει στο διεθνές σύστημα τιμολόγησης του «μαύρου χρυσού» και να χειραφετήσει το δικό της εμπόριο απεξαρτώντας το από το δολάριο. Η Κίνα που ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ στις εισαγωγές πετρελαίου, προσπαθεί εδώ και δύο δεκαετίες να δημιουργήσει δική της αγορά προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου. Αναμένεται να την ολοκληρώσει εντός του έτους. Παράλληλα, το Ιράν και η Βενεζουέλα –και οι δύο χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ– έχουν επανειλημμένως εκφράσει την πρόθεση να αρχίσουν να τιμολογούν το πετρέλαιο σε άλλα νομίσματα. Εξάλλου, έχει προηγηθεί στα τέλη του 2006 η πρωτοβουλία του χρηματιστηρίου εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης να προσφέρει προθεσμιακά συμβόλαια ρωσικού πετρελαίου. Εξι χρόνια αργότερα, αναγκάστηκε να διακόψει την προσφορά ελλείψει ενδιαφέροντος από τους επενδυτές.

Πηγή: www.kathimerini.gr 29.04.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου