29 Απριλίου 2016

Το ελληνικό σχέδιο για τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης των δημοσίων οικονομικών

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει σε εταίρους και δανειστές ένα σχέδιο συμφωνίας αποδεχόμενη τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσίων οικονομικών στην περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Το Βήμα, με το σχέδιο αυτό η κυβέρνηση δεσμεύεται στη λήψη οριζόντιων μέτρων περικοπής δαπανών σε όλα τα υπουργεία, τρεις μήνες μετά τη διαπίστωση και επιβεβαίωση ενδεχόμενων δημοσιονομικών αποκλίσεων. Και στην περίπτωση που η κυβέρνηση θέλει να εξαιρέσει κάποιο υπουργείο από τις περικοπές για λόγους εθνικούς ή άλλους, αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύπτει το κενό με άλλα ισοδύναμα μέτρα.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα ενός συμβιβασμού, που θα δίνει εγγυήσεις στους εταίρους, αλλά δεν θα τσαλακώνεται και η ίδια στα μάτια της κοινής γνώμης, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση πλήρους λίστας με απολύτως προσδιορισμένα μέτρα.

Οι πρώτες ευρωπαϊκές αντιδράσεις είναι θετικές προς το σχέδιο των επιτελών του κ.Τσίπρα, αλλά το ΔΝΤ παραμένει ακόμη επιφυλακτικό. Στις επόμενες μέρες και μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Μαΐου, υπάρχει ικανός χρόνος για επιμέρους διαβουλεύσεις και τυχόν εξειδικεύσεις του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, δηλαδή του αυτόματου «κόφτη» δαπανών που αποδέχεται και θα νομοθετήσει η κυβέρνηση. 

Πηγή: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου