27 Απριλίου 2016

Ενώπιον νέας πολιτικής κρίσης;

Μετά το χθεσινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, σχετικά με τα προληπτικά μέτρα και τη συνακόλουθη ματαίωση του Eurogroup που είχε δρομολογηθεί για τη Μεγάλη Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσανατολίζεται να ζητήσει εκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης (Euro Summit). 

Η ελληνική πρόταση για τη λειτουργία αυτού του μηχανισμού διόρθωσης πιθανών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους, που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση στην τρόικα, δεν έγινε δεκτή, καθώς δεν υπήρχε καμία αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα. Γεγονός το οποίο, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, βρίσκει αντίθετους τους δανειστές της χώρας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αλλά και τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, που θέλουν η Αθήνα να ψηφίσει από τώρα όλα τα μέτρα (συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ) που θα εφαρμόσει σε περίπτωση αστοχιών τα επόμενα χρόνια. 

Την ίδια στιγμή, πηγές των πιστωτών σημείωναν ότι η ελληνική πρόταση απερρίφθη για δύο βασικούς λόγους, αφενός δεν περιείχε συγκεκριμένα και δεσμευτικά μέτρα, αφετέρου δεν δέχονταν το ελληνικό επιχείρημα περί συνταγματικού προβλήματος ως προς τη δυνατότητα νομοθέτησης μέτρων που θα ενεργοποιούνταν υπό προϋποθέσεις. 

«Χρειάζεται περισσότερος χρόνος», έγραψε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ στο twitter χθες το βράδυ, προσθέτοντας ότι η συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, για τα επιπλέον μέτρα αλλά και για το χρέος «μεταφέρεται για αργότερα».

Πως σχολίζει όμως τα τελευταία αυτά γεγονότα ο τύπος;

"Μια κρίση πολιτική προετοιμάζει, όπως πολλοί προέβλεπαν, προκειμένου να διαφύγει της ευθύνης. Πόρτα εξόδου αναζητεί ο κ. Τσίπρας, το μαγαζάκι που έστησε με τον Παππά θέλει να προστατέψει και τίποτε άλλο. Για τη χώρα ούτε νοιάστηκε ποτέ, ούτε τώρα νοιάζεται. Είναι εντελώς προβλέψιμος πια ο κ. Τσίπρας" τονίζει ο 
Αντώνης Καρακούσης σε άρθρο του στο Βήμα σήμερα. 

"Τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης θα ζητήσει σήμερα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς η διαπραγμάτευση βρίσκεται και πάλι σε οριακό σημείο, θυμίζοντας έντονα το καλοκαίρι του 2015" αναφέρει άρθρο της Καθημερινής με τίτλο "Η σκιά του 2015 στη διαπραγμάτευση".

"Τείχος στις κατά συρροήν και κατά σύστημα αξιώσεις του ΔΝΤ (να οριστούν από τώρα λεπτομερώς προληπτικά μέτρα 3,5 δισ., που ενδεχομένως να εφαρμοστούν το 2018 εάν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος), που τορπιλίζουν την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και την ομαλή εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, βάζει ο πρωθυπουργός θέτοντας την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών προ των ευθυνών της" σημειώνει σήμερα η Αυγή

Πως αποτυπώνονται όλα αυτά στο Χρηματιστήριο; "Μνήμες από το 2015 επανέρχονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σήμερα ξεκίνησε με μια βουτιά άνω του 4%, η οποία διευρύνεται εν μέσω της αβεβαιότητας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες άνω του 10%" σύμφωνα με το capital.gr. 

Afirimeno.com
Στοιχεία από www.kathimerini.gr, www.tovima.gr, www.avgi.gr, www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου