17 Απριλίου 2016

Εικόνες από την επίσκεψη του Πάπα και του Πατριάρχη στη Λέσβο

Φωτογραφία αριστερά: Ο πάπας Φραγκίσκος δείχνει ζωγραφιές που έκαναν κάποια από τα παιδιά που συνάντησε στη Μυτιλήνη, κατά την πτήση της επιστροφής του στην Ρώμη από την Λέσβο.

To hot spot της Μόριας επισκέφθηκαν ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, σε μία προσπάθεια ενεργοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας για την αμτιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. 


Ο ελληνικός λαός ανταποκρίνεται με μεγάλη γενναιοδωρία στις ανάγκες των προσφύγων, παρόλο που διανύει μία δύσκολη περίοδο, τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος σε χαιρετισμό του, μετά από την επίσκεψή του στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου. «Ήρθαμε εδώ για να επιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση. Ήρθαμε για να απευθύνουμε έκκληση να βρεθεί λύση», πρόσθεσε. 
 

Μήνυμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τον ελληνικό λαό, αλλά και ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινότητας έστειλαν από τη Μόρια της Λέσβου ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. 

  
Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη απευθύνουν με κοινή τους δήλωση που υπέγραψαν στο hot spot της Μόριας, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. 


Οι ανησυχίες των θεσμών και του κόσμου στην Ευρώπη είναι κατανοητές και θεμιτές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρόσφυγες πάνω από αριθμοί είναι κυρίως άνθρωποι, επισήμανε ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας. Επανέλαβε επίσης τον θαυμασμό του προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος, όπως είπε, «παρά τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτή την καρδιά και ανοιχτές τις πόρτες του». 


Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Λέσβο ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο CNN σημείωσε πως η επίσκεψη αναδεικνύει την παγκόσμια διάσταση του προσφυγικού ζητήματος. «Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ανοικτή για όσους χρήζουν της προστασίας της» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 


Με δώδεκα πρόσφυγες επέστρεψε χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Ρώμης Τσαμπίνο, ο πάπας Φραγκίσκος. Είναι όλοι τους μουσουλμάνοι και πρόκειται να διαμείνουν σε κέντρο φιλοξενίας της καθολικής κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου. Πρόκειται για τρεις οικογένειες -ανάμεσά τους και έξι ανήλικα- που είχαν φτάσει στην Λέσβο πριν την υπογραφή της συμφωνίας του περασμένου Μαρτίου, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. 


«Δεν πρέπει να χτίζουμε τείχη αλλά γέφυρες», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατά την πτήση της επιστροφής του στην Ρώμη από την Λέσβο. 

Πηγή: www.naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου