15 Απριλίου 2016

Η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει τίτλους του EFSF από τις ελληνικές τράπεζες

Σημαντική «χείρα βοηθείας» προς τις ελληνικές τράπεζες συνιστά η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την αγορά τίτλων (ομολόγων) του EFSF (European Financial Stability Facility) που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι εξαιτίας των υψηλών εγγυήσεων που διαθέτουν οι τίτλοι του EFSF καθίσταται δυνατή η ένταξή τους στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Αντίθετα - διευκρίνισε - τα ομόλογα του δημοσίου παραμένουν εκτός του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη naftemporiki.gr, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν τίτλους του EFSF, συνολικής αξίας άνω των 30 δισ. ευρώ, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να διατεθούν προς πώληση στις αγορές.

Με τη χθεσινή απόφαση ωστόσο, η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει πλέον, μεγάλο μέρος των επίμαχων τίτλων - έως το 50% της αξίας τους - ελαφραίνοντας σημαντικά τον ισολογισμό των ελληνικών τραπεζών. «Έως και 50% του υπολειπόμενου ποσού μπορεί να αποκτηθεί, καθώς αυτό είναι το όριο για τίτλους που έχουν εκδοθεί από επιλέξιμους διεθνής οργανισμούς» διευκρίνισε, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Τραπεζικές πηγές, σύμφωνα με την Καθημρινή, αναφέρουν ότι η αξία των εν λόγω ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών φτάνει τα 37 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ομόλογα που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης (η κρατική συμμετοχή είχε καλυφθεί με ομόλογα EFSF) αλλά και ομόλογα που δόθηκαν αργότερα σε τράπεζες που απορρόφησαν προβληματικές τράπεζες προς κάλυψη του χρηματοδοτικού κενου.

Εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή της ΕΚΤ θα αποδώσει σημαντικά λογιστικά κέρδη στις εγχώριες τράπεζες, γίνεται λόγος για όφελος μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ, καθόσον οι τρέχουσες τιμές των ομολόγων είναι υψηλότερες από εκείνες της έκδοσης, κάτι που θα ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημειώνει αυτή την ώρα (15:00) κέρδη γύρω στο 14%.

Πηγές: Στοιχεία από www.naftemporiki.gr, www.kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου