14 Ιουνίου 2017

Δήμαρχος Αγκυρας: Ο σεισμός στο Αιγαίο μπορεί να ήταν τεχνητός!

 Μια περίεργη άποψη

Λίγο μετά το σεισμό των 6,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας νότια της Λέσβου, ο δήμαρχος της Άγκυρας έγραψε στο Τwitter: «Πιστεύω ότι ίσως ήταν ένας τεχνητός σεισμός. Δεν το λέω σίγουρα, αλλά είναι μία πολύ σοβαρή πιθανότητα και θα πρέπει να ερευνηθεί. Ήταν μήπως κάποιο πλοίο σεισμικών ερευνών κοντά στο επίκεντρο; Αν ναι, σε ποια χώρα ανήκει;».

Ο Μελίχ Γκιοκτσέκ έχει αναφέρει και παλαιότερα ότι οι οπαδοί του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει θεωρηθεί υπεύθυνος για το πραξικόπημα στην Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι, προετοίμαζαν κάτι ανάλογο. 

Τον Φεβρουάριο ο δήμαρχος της Άγκυρας είχε ισχυριστεί ότι ο σεισμός που έγινε στα Δαρδανέλια ήταν σχέδιο σκοτεινών ξένων δυνάμεων προκειμένου να καταστραφεί η οικονομία της Τουρκίας.


Κάποια στοιχεία για το σεισμό 

Ο πολύ ισχυρός σεισμός των 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στις 15.28, στο θαλάσσιο χώρο 35 χλμ νότια της Λέσβου, με το επίκεντρό του να τοποθετείται στο τρίγωνο Λέσβου, Χίου και τουρκικών παραλίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο εντοπίζεται σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Εκτός από τη Βρίσα, της οποίας έχει καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος, σημαντικές ζημιές καταγράφονται και σε πολλά ακόμη χωριά της Λέσβου, όπως το Πλωμάρι, η Πλαγιά, ο Σταυρός, το Παλαιοχώρι, τα Λουτρά, ο Αφάλωνας, καθώς και στην πόλη της Μυτιλήνης. Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί σε ερείπια κτιρίου στο χωριό Βρίσα.

Οσον αφορά την εξέλιξη του φαινομένου, το σημαντικότερο νέο είναι ότι δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί γειτονικά ρήγματα. «Η σεισμικότητα παραμένει “εγκλωβισμένη” στο ρήγμα, δεν έχει παρατηρηθεί δραστηριότητα σε άλλα ρήγματα στη Λέσβο, στη Χίο ή στη Μικρά Ασία», εξηγεί ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. «Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, το ρήγμα που “έσπασε” έχει μήκος 20 χιλιόμετρα και οι μετασεισμοί κατανέμονται στο μεγαλύτερο μήκος του, σε βάθη 3-15 χλμ.». Ο κ. Γκανάς επαναλαμβάνει ότι θα πρέπει να περάσουν μερικά 24ωρα πριν οι σεισμολόγοι καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη του φαινομένου. «Πάντως», σημειώνει, «η απουσία μεγάλου μετασεισμού δεν είναι απαραίτητα ανησυχητική».

Πηγή: Με στοιχεία από kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου