14 Μαΐου 2024

Στο μυαλό του Ελληνα οδηγού: Αλαζόνας και φοβισμένος

Ο πρόεδρος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Θανάσης Τσιάνος, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», Βάσω Μυλωνά, και η διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος VINCI Autoroutes, Μπερναντέτ Μορό, αναλύουν στην «Καθημερινή» τα ευρήματα του 14ου Βαρόμετρου για την Υπεύθυνη Οδήγηση.

Βωμολόχος, λάτρης της κόρνας αλλά και της υπερβολικής ταχύτητας είναι ο Ελληνας και η Ελληνίδα οδηγός σύμφωνα με τα αποτελέσμα του 14ου Βαρόμετρου για την Υπεύθυνη Οδήγηση που παρουσίασε το Ιδρυμα VINCI Autoroutes.

Ειδικότερα οι Ελληνες/Ελληνίδες οδηγοί παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με τον μέσο όρο των υπόλοιπων Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά την κακή οδηγική συμπεριφορά, την παραβίαση των κανόνων οδηγικής κυκλοφορίας και την απόσπαση προσοχής.

Η μεγάλη ετήσια έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 12.413 ατόμων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την καταγραφή της συμπεριφοράς και την εικόνα των Ευρωπαίων στο τιμόνι, παρουσιάζει αναλυτικά το προφίλ του Ελληνα οδηγού, ο οποίος χαρακτηρίζεται από επιθετικότητα, υπερβολική σιγουριά αλλά και εγωκεντρισμό.

Το 59% βρίζει και το 26% τσακώνεται
  • το 87% των οδηγών δηλώνει ότι φοβάται την επιθετική συμπεριφορά άλλων οδηγών
  • το 59% παραδέχεται ότι βρίζει άλλους οδηγούς.
  • το 57% κορνάρει άσκοπα
  • το 48% «κολλάει» στο όχημα ενός «εκνευριστικού» οδηγού
  • το 26% δεν θα διστάσει να κατέβει από το όχημά του για να διαπληκτιστεί
Ο πρόεδρος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Θανάσης Τσιάνος, αναγνωρίζει πως οι συμπεριφορές αυτές έχουν μία ή πολλές αιτίες.

«Η κακή αυτή συμπεριφορά σχετίζεται άμεσα με το κυκλοφοριακό πρόβλημα που εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Οταν κλείνουν ολόκληρες λωρίδες κυκλοφορίας εξαιτίας διπλοπαρκαρίσματος, όταν υπάρχουν παράνομα παρκαρίσματα σε κόμβους και τροχαία που προκαλούν καθυστερήσεις, η ψυχραιμία των οδηγών δοκιμάζεται και έτσι εντείνονται όλα τα παραπάνω, όπως οι κόρνες, ο αντίλογος κ.λπ.», σημειώνει ο ίδιος.

Οκτώ στους 10 υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας

Εκτός όμως από την κακή συμπεριφορά που υιοθετεί σε πολλές των περιπτώσεων, ο οδηγός φαίνεται να μην τηρεί ούτε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Ειδικότερα το 81% των ερωτηθέντων δήλωσε πως υπερβαίνει το όριο ταχύτητας, ενώ το 57% σημείωσε πως δεν τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή η δεξιά λωρίδα είναι «αόρατη» στις περισσότερες των περιπτώσεων, με το 72% να επισημαίνει πως οδηγεί στη μεσαία ακόμη κι αν στα δεξιά του δεν υπάρχει κανένα αυτοκίνητο. Οσο για τις προσπεράσεις, σχεδόν 4 στους 10 θα τις κάνουν παρανόμως από τα δεξιά.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιάνο, ο Νο1 λόγος τροχαίων στη χώρα μας είναι η ανάπτυξη αυξημένης ταχύτητας ακόμη και μέσα στον ιστό της πόλης. Οπως επισημαίνει η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός κατοικημένης περιοχής από τα 50 χλμ./ώρα που ίσχυε έως τώρα, στα 30 χλμ./ώρα είναι ένα πρώτο βήμα για τη μείωση των τροχαίων αν και από μόνο του δεν αρκεί...


Το 72% μιλάει στο τηλέφωνο ενώ οδηγεί

Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία σχετικά με την απόσπαση προσοχής των Ελλήνων οδηγών, με 8 στους 10 να παραδέχονται πως χρησιμοποιούν το κινητό τους ή ρυθμίζουν το GPS όσο βρίσκονται εν κινήσει. Πιο αναλυτικά το 72% τηλεφωνεί ενώ οδηγεί με το 45% να το κάνει συστηματικά...

Υπεύθυνοι οι άλλοι

Παρά λοιπόν τις κακές συνήθειες που «καλά κρατούν» στους ελληνικούς δρόμους, οι ίδιοι οι οδηγοί πιστεύουν για τον εαυτό τους πως οι δεξιότητές τους αγγίζουν αυτές του… Φερστάπεν. Ειδικά το 97% των Ελλήνων χρησιμοποιεί τουλάχιστον ένα θετικό επίθετο για να περιγράψει τη συμπεριφορά του στο δρόμο, ενώ το 77% θεωρεί πως είναι σε εγρήγορση κατά την οδήγηση. Πάντως μόνο το 27% πιστεύει πως διακρίνεται από ευγένεια, αλλά κανένας δεν πιστεύει πως είναι επικίνδυνος ή ανεύθυνος.

Στην πραγματικότητα, το 92% των οδηγών αναφέρει τουλάχιστον ένα αρνητικό επίθετο για να περιγράψει τη συμπεριφορά των άλλων, όπως επικίνδυνος (47%), ανεύθυνος (53%), επιθετικός (38%) ή ακόμη και αγχωμένος (29%).

Ζήτημα παιδείας

Σχολιάζοντας τα παραπάνω δεδομένα, η πρόεδρος Δ.Σ. Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς», Βάσω Μυλωνά, πιστεύει πως το θέμα της οδικής ασφάλειας είναι πρωτίστως ζήτημα παιδείας, ενώ ο εγωκεντρισμός, η επιθετικότητα, η έλλειψη σεβασμού και η μη συμμόρφωση σε κανόνες είναι στοιχεία που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τη δική μας και των άλλων.

Η ίδια αναφέρει πως η οδική ασφάλεια είναι θέμα προσωπικής ευθύνης, ενώ η ενημέρωση και η εκπαίδευση παίζουν σημαντικό ρόλο. «Η Πολιτεία πρέπει επίσης να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της στην κατεύθυνση της πρόληψης και της υποστήριξης των συστηματικών ελέγχων και της παρουσίας της Τροχαίας στους δρόμους, κάτι που θα έχει άμεσα αποτελέσματα στη συμπεριφορά των οδηγών που αισθάνονται ότι κινούνται σε ένα περιβάλλον ανομίας» εξηγεί.


Υπευθυνότητα μόνο ύστερα από τροχαίο ή δυστύχημα

Εν τέλει πάντως η υιοθέτηση μιας πιο υπεύθυνης οδήγησης δεν έρχεται εύκολα από μόνη της, με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ερωτηθέντων (94%) να επισημαίνει πως γίνονται πιο προσεκτικοί μόνο ύστερα από ένα παραλίγο ατύχημα, ατύχημα ή δυστύχημα του ίδιου ή κάποιου αγαπητού του προσώπου...

Ψυχραιμία και συγκέντρωση

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος VINCI Autoroutes που διεξήγαγε την έρευνα, Μπερναντέτ Μορό, τονίζει στην «Κ» πως υπάρχει μόνο μία αποτελεσματική λύση για να μειωθούν οι επικίνδυνες και ανάγωγες συμπεριφορές που αποδεικνύονται από την έρευνα και, κατά συνέπεια, να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων στους δρόμους.

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όλους τη σημασία της ψυχραιμίας και της συγκέντρωσης στον δρόμο κατά την οδήγηση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε κάθε απόσπαση της προσοχής (τηλέφωνο, μηνύματα, κ.ά.) καθώς και να υπάρχει μία ήρεμη συμπεριφορά απέναντι στους άλλους οδηγούς. Να σέβεστε τους κανόνες, έχοντας επίγνωση ότι κάθε πράξη μπορεί να έχει συνέπειες τόσο για τον εαυτό σας όσο και για την ασφάλεια των άλλων» καταλήγει η κ. Μορό.

Πηγή: kathimerini.gr

Εικονογράφηση: Fondation Vinci Autoroutes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου