15 Μαΐου 2018

Μήνυμα Γ. Στουρνάρα για τα 90 χρόνια της ΤτΕ

Σαν έναν από τους πιο σημαντικούς ανεξάρτητους θεσμούς στη χώρα μας χαρακτήρισε την Τράπεζα της Ελλάδος ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, σε μήνυμά του προς τους εργαζομένους, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων λειτουργίας της κεντρικής τράπεζας, ενώ τόνισε ότι "η Τράπεζα επιτέλεσε στο έπακρο τη βασική αποστολή της που είναι η διαφύλαξη της νομισματικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας".


Ειδικότερα, στο μήνυμά του ο κ. Στουρνάρας μεταξύ άλλων ανέφερε:

"Ανατρέχοντας στο Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας διάβασα την Ημερήσια Διαταγή αριθμός 1 προς το προσωπικό της Τράπεζας, την οποία υπέγραφε ο πρώτος Διοικητής της Τράπεζας Αλέξανδρος Διομήδης, απευθύνοντας «χαιρετισμόν πρός τό προσωπικόν επί τή ενάρξει τών εργασιών αυτής» σαν σήμερα, Δευτέρα 14 Μαΐου 1928.

Στο μήνυμά του ανέφερε ότι όλοι οι υπάλληλοι δικαιούνται να είναι υπερήφανοι διότι καλούνται πρώτοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ένα ίδρυμα προορισμένο να αποτελέσει τον «κυριώτατο παράγοντα και ρυθμιστή της οικονομικής ζωής της χώρας».

Ενενήντα χρόνια μετά και ευρισκόμενος στην ίδια θέση με τον Αλέξανδρο Διομήδη επιτρέψτε μου να πω ότι κι εσείς δικαιούστε να είστε περήφανοι καθώς μαζί με τους προκατόχους σας καταστήσατε την Τράπεζα έναν από τους πιο σημαντικούς ανεξάρτητους θεσμούς στη χώρα μας.

Με τη δική σας συνδρομή η Τράπεζα επιτέλεσε στο έπακρο τη βασική αποστολή της που είναι η διαφύλαξη της νομισματικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας προς όφελος του ελληνικού λαού. Στήριξε την κοινή πεποίθηση ότι το χρήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ανταλλαγής, ως μέτρο και απόθεμα αξίας κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του συνόλου της κοινωνίας. Η εμπιστοσύνη αυτή είναι η βάση στην οποία εδράζεται η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, η οποία πέρα από τη θεσμική της εξασφάλιση είναι κατοχυρωμένη και στη συνείδηση των συμπολιτών μας, χάριν στις δικές σας προσπάθειες. 


Η ανεξαρτησία όμως συνεπάγεται ευθύνη και υποχρεώσεις. Μια κεντρική τράπεζα είναι ένα περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων για όσους εργάζονται σε αυτή, κάτι που γνωρίζετε όλοι σας πολύ καλά." (...) 

Κλείνοντας το μήνυμά του προς το προσωπικό της τράπεζας ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε: 

"Σας καλώ να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προς όφελος των συμπολιτών μας στα χρόνια που έρχονται με την ίδια πίστη, ενθουσιασμό, ζήλο, ευσυνειδησία και προσήλωση στο καθήκον!"


Πηγή: bankofgreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου