19 Μαΐου 2018

«Μακεδονία του Ίλιντεν» προτείνει η ΠΓΔΜ

Την αμετάφραστη σλαβική ονομασία «Ilindenska Makedonija», ήτοι «Μακεδονία του Ιλιντεν», συζητάει τα τελευταία 24ωρα η Αθήνα με τα Σκόπια, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς. Η διεθνής χρήση του όρου που πρότεινε ο Ζ. Ζάεφ στον Αλ. Τσίπρα, θα είναι στην αγγλική της μορφή η εξής: «Republic of Ilinden Macedonia». Η Αθήνα συζητάει την πρόταση, στην οποία εντοπίζει ορισμένα θετικά και ορισμένα αρνητικά σημεία.
 
Πηγές με άμεση γνώση και εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, τονίζουν, σύμφωνα με την "Καθημερινή", ότι η συγκεκριμένη λύση κόβει τον αλυτρωτισμό προς Βουλγαρία αλλά και Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Iλιντεν ήταν μια εξέγερση εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ επισημαίνουν ότι ουσιαστικά υποχρεώνουν την αντιπολίτευση του κ. Ζάεφ σε υποχώρηση. Τέλος, προεξοφλούν αντιδράσεις, οι οποίες θα έρθουν, ούτως ή άλλως, από πλευρές εχθρικές προς τη λύση. 

Το νέο όνομα και οι δυνατότητες συμφωνίας τέθηκαν στην Σόφια από τους κ. Τσίπρα και Ζάεφ στις δύο διαδοχικές συναντήσεις που είχαν με την Αγκελα Μέρκελ, αλλά και τους παράγοντες της Ευρ. Επιτροπής που διευκόλυναν τις διαδικασίες διαπραγματεύσεων το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η συγκεκριμένη ονομασία θεωρείται μια έντιμη λύση και από τον διεθνή παράγοντα, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια ονομασία που «ξεκλειδώνει» το erga omnes, ως εκ τούτου ικανοποιεί και τις πλέον απαιτητικές ελληνικές θέσεις στη διαπραγμάτευση.


Το όνομα Ιλιντεν

Πηγή προσκείμενη στον πρωθυπουργό κ. Ζάεφ και τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Δημητρόφ, ανέφερε στην "Καθημερινή" πως «Το όνομα αυτό είναι δεμένο με την ιστορία μας και θεωρείται πιο εύκολο να περάσει στην κοινωνία και να ισχύσει erga omnes, ενώ δεν παραπέμπει στην αρχαία, αλλά στη νεότερη Μακεδονία».

Η λέξη Ιλιντεν είναι για τους γείτονες ένα μυθικό όνομα, που σχετίζεται με την εθνική τους αφύπνιση. Ανήμερα του Αγίου Ηλία (Ιλιντεν στην γλώσσα του), στις 20 Ιουλίου το 1903 στην πόλη Κρούσεβο της Μακεδονίας, σημειώθηκε εξέγερση εναντίον των Οθωμανών από ένοπλα αντάρτικα τμήματα, «μακεδονικά» κατά τα Σκόπια, «βουλγάρικα» κατά την Σόφια. Η εξέγερση επνίγη στο αίμα από τα οθωμανικά στρατεύματα άλλα έκτοτε, καταχωρήθηκε στην συλλογική συνείδηση του σλαβομακεδονικού στοιχείου ως εθνικό ορόσημο και μέχρι πρόσφατα ο εορτασμός του αποτελούσε σημείο τριβής με την Βουλγαρία. Η εξέγερση της 20ης Ιουλίου του 1903, θεωρείται το πρώτο θεμέλιο του «μακεδονικού κράτους» στην χώρα αυτή όπου αποκαλείται το «πρώτο Ιλιντεν» και εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα. 

Ενημέρωση ΠτΔ και πολιτικών αρχηγών

Οι διαφορές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων μιας χώρας είναι θεμιτές και φυσικές σε μια πραγματική Δημοκρατία, αλλά στα μεγάλα θέματα, όπως είναι τα εθνικά μας θέματα, απαιτείται όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση, και για να αντέχουν στον χρόνο και γιατί με αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα είναι ακόμα πιο δυνατή σε διαπραγματευτικό επίπεδο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο ονοματολογικό.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για την εξεύρεση μια λύσης αμοιβαία αποδεκτής στο ονοματολογικό.

Τη διαφωνία τους για την ονομασία «Ιλιντεν», η οποία βρίσκεται από χθες στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, έχουν εκφράσει προς τον πρωθυπουργό οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά, Βασίλης Λεβέντης και Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που πραγματοποιήθηκαν.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, «ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις». Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται, «τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς». «Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με την ονοματολογία, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις», καταλήγει η κυβερνητική ενημέρωση. 


Πηγές: Πληροφορίες από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου