30 Μαΐου 2018

SZ: «Απομάκρυνση από το δόγμα Σόιμπλε»

Την διαδικασία αλλαγής στάσης της Χριστιανικής Ένωσης στο θέμα της Ελλάδας αναφορικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σύμφωνα με όσα μεταδίδει η "Deutsche Welle":

H Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για μια αλλαγή στάσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης απέναντι στην Ελλάδα σύμφωνα με την οποία δεν θα θεωρείται πλέον απαραίτητη προϋπόθεση η οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ ώστε να εγκρίνει πιστώσεις προς την Αθήνα. 

Για την γερμανική εφημερίδα δυο είναι οι λόγοι αυτής της αλλαγής: «Αναμφίβολα μετά την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπάρχει μια πιο ελεύθερη σκέψη. Ο τόνος του θηριοδαμαστή έχει εξαφανιστεί. Κανείς δεν υπαγορεύει πλέον λεπτομερώς μέτρα λιτότητας, κανείς δεν απειλεί με εκφράσεις τύπου ‘το παιχνίδι τελείωσε’. Αντ‘ αυτού και οι δυο πλευρές αναζητούν ρεαλιστικούς συμβιβασμούς. Κι ένας τέτοιος συμβιβασμός είναι να μην απαιτείς πλέον από το ΔΝΤ να πληρώσει. Υπάρχουν αρκετοί πόροι, αρκούν και χωρίς το ΔΝΤ».

Ακόμη, η εφημερίδα επισημαίνει πως τα κίνητρα της Χριστιανικής Ένωσης έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση των δικών της κομματικών συμφερόντων

«Η Χριστιανική Ένωση βρίσκεται σε μια παγίδα, την οποία η ίδια κατασκεύασε. Εάν η Χριστιανική Ένωση παρέμενε στο δόγμα Μέρκελ – Σόιμπλε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συνεισφέρει οπωσδήποτε για την Αθήνα, θα έπρεπε να στηρίξει αυτή τη συνεισφορά και να είναι έτοιμη στη βουλή να προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους που θα έφθανε σε διψήφια ποσά δισεκατομμυρίων. Το τίμημα για αυτό θα ήταν πολύ υψηλό. Οι πολιτικοί αντίπαλοι θα θριαμβολογούσαν για αποτυχία στο θέμα της Ελλάδας και οι ψηφοφόροι θα απομακρύνονταν. Είναι κατανοητό ότι οι βουλευτές προτιμούν να χειραφετηθούν από την πολιτική Μέρκελ, Σόιμπλε και ΔΝΤ παρά να διακινδυνεύσουν ψήφους διαγράφοντας χρέη στο Νότο. Και κυρίως στη Βαυαρία όπου το φθινόπωρο έχουν εκλογές». 

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου