26 Μαΐου 2018

ΝΔ: Γκρεμίστηκε ο κυβερνητικός μύθος της «καθαρής εξόδου»

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα 4ο Μνημόνιο που αφορά την περίοδο 2018-2022, μόνο που γι' αυτό το μνημόνιο δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση

Ενα συμπληρωματικό μνημόνιο με νέες δεσμεύσεις ήταν αυτό που υπέγραψε η κυβέρνηση στο προχθεσινό Εurogroup, ουσιαστικά το 4ο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση, γκρεμίζοντας τον κυβερνητικό μύθο περί καθαρής εξόδου, αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σε  μακροσκελή ανακοίνωσή της, η οποία καταλήγει τονίζοντας ότι «καλύτερη προληπτική γραμμή για τη χώρα είναι μια κυβέρνηση της ΝΔ».

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

Μια “μικρή” λεπτομέρεια που επιβεβαιώνει πόσα ψέματα εξακολουθεί να λέει ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση για τη δήθεν “καθαρή” έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, είναι ότι στο προχθεσινό Εurogroup ισχυρίστηκε ότι συμφώνησε απλώς την “επικαιροποίηση” του ήδη τρέχοντος προγράμματος για τη χώρα. Μόνο που αυτό δεν είναι αλήθεια.

Αυτό που στην πραγματικότητα υπέγραψε η κυβέρνηση ήταν ένα ακόμη “συμπληρωματικό μνημόνιο” (supplemental memorandum) και όχι βέβαια απλώς “επικαιροποιημένο”...

Το 40σέλιδο αυτό κείμενο γκρεμίζει ολοκληρωτικά τον κυβερνητικό μύθο περί δήθεν καθαρής εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, επιβεβαιώνοντας απόλυτα τη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό γιατί οι δεσμεύσεις που περιγράφει για τη χώρα μας αφορούν την περίοδο μετά τον Αύγουστο, μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου και φτάνουν έως και το 2022.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα 4ο Μνημόνιο που αφορά την περίοδο 2018 – 2022. Μόνο που γι αυτό το μνημόνιο δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση...

Τι έλεγε η Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας για τα μέτρα μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου ύψους 5,1 δις ευρώ; Έλεγαν ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να τα εφαρμόσουν παρόλο που τα ψήφισαν. Έλεγαν επίσης ότι, αν δεν πάρουν συμφωνία για το χρέος, δεν θα τα εφαρμόσουν.

Τι αποδεικνύεται τελικά; Στο νέο “συμπληρωματικό” μνημόνιο επιβεβαιώνεται δυστυχώς ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις δεκάδες δεσμεύσεις της και μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου. Πρόκειται δηλαδή για πρόσθετα μέτρα ύψους 5,1 δις ευρώ, χωρίς καμία χρηματοδότηση και χωρίς καμία συγκεκριμένη λύση για το χρέος.

Είναι, άλλωστε, σαφές πια ότι η πρόταση που συζητείται για το χρέος περιλαμβάνει ελάφρυνση μόνον υπό όρους και κατόπιν αξιολογήσεων από τους πιστωτές της πορείας υλοποίησης των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο κ. Τσίπρας, και υπό την προϋπόθεση έγκρισής της από τα εθνικά κοινοβούλια. Παραπέμπεται δηλαδή και η λύση στο ζήτημα του χρέους για μετά τον Αύγουστο του 2018, και όχι βέβαια ως “προϋπόθεση” της “καθαρής εξόδου”, όπως τόσα χρόνια ισχυριζόταν ο κ. Τσίπρας, ψευδόμενος, όπως πάντα.

Συγκεκριμένα οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιλαμβάνουν τα εξής:
  • Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για μία πενταετία και υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060. 
  • Και νέα μείωση των συντάξεων από την 1/1/2019 
  • Μείωση του αφορολόγητου ορίου το αργότερο από το 2020. Η μείωση αυτή μάλιστα μπορεί να γίνει και νωρίτερα εφόσον κριθεί ότι είναι αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2019 
  • Καμία μείωση στον ΕΝΦΙΑ, αφού οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να διατηρήσουν τα συνολικά έσοδα στο ύψος που είναι σήμερα. Δηλαδή 2,65 δις ευρώ όταν αδιαπραγμάτευτη δέσμευση της ΝΔ είναι να μειώσει αυτό το ποσό στο 1,8 δις ευρώ. 
  • Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά. 
  • Πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ. 
  • Κατά γράμμα υλοποίηση όλων των υπολοίπων συμφωνημένων δεσμεύσεων για πολλά ακόμη χρόνια. Αποδεικνύεται έτσι ότι η «καθαρή έξοδος» από τα προγράμματα είναι μία ακόμη κυβερνητική αυταπάτη. Ή μάλλον μια ακόμη προσπάθεια συνειδητής εξαπάτησης των πολιτών, καθώς αποκλείεται να μην γνωρίζουν πλέον τι υπογράφουν. 

Η αποτυχημένη πολιτική του κ. Τσίπρα είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση αχρείαστων και επιβλαβών πλεονασμάτων που οφείλονται στην υπερφορολόγηση, τη στάση πληρωμών και τη μείωση των δημόσιων επενδύσεων...

Συμπέρασμα: Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι μια ανεύθυνη και καταστροφική κυβέρνηση, που:
-Ανέλαβε μέτρα 5,1 δις ευρώ για την επόμενη διετία χωρίς να εξασφαλίσει καμία χρηματοδότηση.
-Δεσμεύτηκε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% υπονομεύοντας την αυτονόητη ανάγκη της χώρας να αυξηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας και να έρθουν επενδύσεις.
-Δεν έκανε χρήση των πόρων του τρίτου μνημονίου και με τη στάση πληρωμών και την μείωση των δημόσιων επενδύσεων βύθισε τη ρευστότητα στην αγορά.
-Με τις ιδεοληψίες της διώχνει επενδυτές και μπλοκάρει ώριμες επενδύσεις εδώ και τρία χρόνια.

Τι προτείνει η Ν.Δ. Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι, απέναντι στους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος, απαιτούνται δύο πράγματα:

Εκλογές, ώστε μια νέα μεταρρυθμιστική κυβέρνηση να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη για το μέλλον της Ελλάδας. Καλύτερη προληπτική γραμμή για την χώρα είναι η μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.


Ένα αποτελεσματικό «δίχτυ ασφαλείας» μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη. Η Νέα Δημοκρατία θα έπαιρνε λοιπόν τους αδιάθετους πόρους του δανείου, που εκτιμώνται στα 27,4 δισ. ευρώ μετά τη λήξη του προγράμματος. Όταν η απερχόμενη Κυβέρνηση Τσίπρα έχει αναλάβει πρόσθετες υποχρεώσεις μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου, η Κυβέρνηση της ΝΔ θα φρόντιζε, ως ελάχιστη ανταπόδοση στις θυσίες των Ελλήνων, να πάρει τις εκκρεμείς από αυτό δόσεις.

Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διατηρήσιμη και μεθοδική έξοδο στις αγορές. Κάτι που η σημερινή Κυβέρνηση αδυνατεί να καταλάβει, πόσο μάλλον να πράξει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου