17 Μαΐου 2018

Σημαντικό προβάδισμα ΝΔ στις δημοσκοπήσεις Pulse και Public Issue

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 9,5 μονάδων για ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Βαρόμετρο Public Issue: Στις 19 μονάδες εκτοξεύτηκε η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.


Δημοσκόπηση Pulse 

Προβάδισμα της ΝΔ κατά 9,5 μονάδες στην πρόθεση ψήφου καταγράφει η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 7% το ΚΚΕ με 5,5% και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 1,5%.

Στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 32% απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το 22% θεωρεί ως πιο κατάλληλο τον Αλέξη Τσίπρα. Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης το 56% θεωρεί ότι στις επόμενες εκλογές θα βγει πρώτο κόμμα η ΝΔ, με το 22% να εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα.

Στο ερώτημα «πότε είναι κατά την άποψή σας η πιθανότερη χρονική περίοδος να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές βουλευτικές εκλογές» ποσοστό 34% απαντά ότι αυτές θα γίνουν μέσα στο 2018 ενώ το 53% εκτιμά ότι θα έχουμε εκλογές εντός του 2019.

Οι πολίτες κλήθηκαν επίσης να απαντήσουν στο ακόλουθο ερώτημα: «Κατά την εκτίμησή σας θα μπορέσετε εσείς και η οικογένειά σας να πληρώσετε τις φετινές σας οφειλές στην εφορία;». Το 23% απάντησε ότι θα μπορέσει να πληρώσει «όλες» τις οφειλές, το 22% «το μεγαλύτερο μέρος τους», το 22% «ένα μικρό μέρος τους» και το 7% απαντά «καμία».
Στο ερώτημα εάν μπορεί να ανασταλεί ή να ακυρωθεί η από 01/01/2019 μείωση των συντάξεων το 36% απαντά ότι αυτό είναι σίγουρα ή μάλλον εφικτό, ενώ αντίθετα το 48% εκτιμά ότι στην πραγματικότητα η Αθήνα δεν θα μπορέσει να αποφύγει την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Τέλος, σε ερώτηση αν τα πράγματα στην Ελλάδα τους τελευταίους έξι μήνες πηγαίνουν στη σωστή ή στη λάθος κατεύθυνση, το 41% απαντά «σίγουρα σε λάθος», ενώ το 22% «μάλλον σε λάθος». Αντίθετα, «μάλλον στη σωστή» απαντά το 19% και «στη σωστή» το 8%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 13 και 15 Μαΐου σε πανελλαδικό δείγμα 1.341 πολιτών.

Ολόκληρη η έρευνα ΕΔΩ
Πηγές: skai.gr , kathimerini.gr 


Βαρόμετρο Public Issue

Ανοίγει και πάλι η ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με την πλέον πρόσφατη εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Public Issue για τον Μάιο του 2018, το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτοξεύεται στις 19 ποσοστιαίες μονάδας. 

Σε σύγκριση με τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους, η εκλογική επιρροή της ΝΔ σημειώνει άνοδο δύο μονάδων και φθάνει στο 39%. Αντιθέτως, η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί κατά μιάμιση μονάδα και υπολογίζεται στο 20%. Η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα διευρύνεται σε 19% και επανέρχεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

H ανακίνηση του Μακεδονικού ζητήματος και οι επιπτώσεις του στο ιδεολογικό πεδίο, άσκησαν κατά τα φαινόμενα αρνητική επίδραση στην εκλογική απήχηση του κυβερνώντος κόμματος, σημειώνουν οι ιθύνοντες της Public Issue. Οι εξελίξεις αυτές, προσθέτουν, αναίρεσαν το συγκυριακό, όπως αποδείχθηκε, όφελος που άσκησε τον Δεκέμβριο στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ η διανομή κοινωνικού μερίσματος, αλλά και κυριάρχησαν επί της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την πάταξη της διαφθοράς (υπόθεση Novartis). 

Το Κίνημα Αλλαγής σταθεροποιείται στην τρίτη θέση με 11%, παρά την αισθητή υποχώρηση (-2%) που σημειώνει η εκλογική του απήχηση. Στη συνέχεια η Χρυσή Αυγή με 8,5% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,5%. Η Ένωση Κεντρώων φθάνει στο 3,5% υπερβαίνοντας το κατώφλι για την είσοδο στη Βουλή, καθώς παρουσιάζει σημαντική άνοδο (+1%). 

Οι μεταβολές των υπόλοιπων κομμάτων δεν επηρεάζουν σημαντικά τον υφιστάμενο κομματικό συσχετισμό. Και όπως επισημαίνεται τα νεοπαγή κόμματα που σχηματίστηκαν κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο (Ελληνική Λύση, Εθνική Ενότητα, Μέρα 25) δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή.

Υπό αυτές τιε συνθήκες, η επόμενη Βουλή αναμένεται να έχει το πολύ 6 κόμματα, κάτι που διευκολύνει έτι περαιτέρω την κατάκτηση της αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία μπορεί να εκλέξει μέχρι 170 βουλευτές.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου