31 Μαΐου 2018

Το παραδοσιακό κάπνισμα τελειώνει;

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος η 31η Μαΐου

«Το παραδοσιακό κάπνισμα τελειώνει». Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που ελήφθη το 1988, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στην Ελλάδα, το κάπνισμα έχει αρχίσει να μπαίνει σε ευρωπαϊκή τροχιά και όπως σημειώνει στο kathimerini.gr, ο κ.Μπεχράκης, «έχουμε μία πολύ σημαντική μείωση του αριθμού των καπνιστών, που έχει φτάσει στο 27,2%. Πρόκειται για μία μείωση που είναι εντυπωσιακή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

«Εχουμε μία μείωση του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες - μεταξύ 2009 και 2014 - που φτάνει το 33% σε ηλικίες 16 έως 24 ετών» υπογραμμίζει ο ίδιος τονίζοντας τις δράσεις που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, ιδιαίτερα στα σχολεία.

«Είναι μία φιλοσοφία ολόκληρη. Δεν φοβίζουμε τον νέο με την αρρώστια, απλώς του παρουσιάζουμε με ωραία χρώματα, σε πολύ ωραίους χώρους και με νεανικά μεταδιδόμενη σκέψη, πόσο καλύτερη είναι η ζωή αν δεν καπνίζει» σημειώνει ο καθηγητής και προσθέτει: «Οι νέοι μας, γυρίζουν την πλάτη στο τσιγάρο σήμερα και είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στην κοινωνία». 

Ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης

Οσο για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ο κ. Μπεχράκης επισημαίνει ότι και εκείνοι το έχουν διακόψει το κάπνισμα σημαντικά: «Το διάγραμμα της ηλικιακής κατανομής του καπνίσματος είναι εξαιρετικά αισιόδοξο, διότι δείχνει ότι στις ακραίες ηλικίες, κάτω των 24 ετών και άνω των 65, έχει δραματική μείωση των καπνιστών. Υπάρχει μία ομάδα στο κέντρο που και αυτή θα «προχωρήσει». Οι μικροί θα μεγαλώσουν και είναι καταδικαστική η πορεία της μείωσης του καπνίσματος. Είναι δεδομένο ότι το παραδοσιακό κάπνισμα τελειώνει».

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Οι επιδράσεις του παθητικού καπνίσματος

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, έλαβε μέρος στην πρώτη έρευνα, που διεξήχθη υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αξιολογεί τις επιδράσεις του παθητικού καπνίσματος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Οπως αναφέρει ο Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας συμπεραίνεται ότι οι επιπτώσεις στο παθητικό κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου φαίνεται ότι είναι πολύ μικρές, όπως και οι άμεσες επιδράσεις στη μηχανική του αναπνευστικού συστήματος.

Η μελέτη διεξήχθη από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2017, σε 40 καπνιστές, 20 άνδρες και 20 γυναίκες, από 18 έως 35 χρονών. Οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου και υποβλήθηκαν στη μέτρηση του FeNO (
εκπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου). Διαπιστώθηκε ότι οι παράμετροι IOS (παλμική μέτρηση) και FeNO δεν παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές. Επίσης, δεν υπήρξαν άμεσες μεταβολές στο αναπνευστικό σύστημα και τους βιοδείκτες. 

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου